Българин създаде най-евтината енергия



Водата е най-мощната и евтина енергия на света, казва Илия Вълков, който изминава 1600 км с кола с 4 л вода и 2 браунови батерии.

Илия Вълков. © bnr.bg

Правда Василева

Бог е създал първо водата и е вложил в нея… най-мощната енергия на света. Искам да дам това на цялото човечество!… Правя го за бъдещите поколения, за да имат по-чист въздух, по-чиста вода, по-безопасна, по-евтина и възобновяема енергия и храна. Вземам водата, преобразувам я в газ, използвам енергията на газа и го превръщам отново във вода. Този кръговрат никога не свършва!“ (Илия Вълков).

Един ден водата ще се превърне в гориво, пророкува Жул Верн в „Островът на мистериитe“. Мисълта, че във „водата има огън“, е присъща и на Юл Браун.

Кой е той


Jul Brown – Илия Вълков.

Илия Георгиев Вълков (Юл Браун) е роден в полунощ на Великден, 16 април 1922 г. Детството му минава в голяма и богато обзаведена къща в центъра на Варна на ул. „Генерал Колев“ 13. Завършва с отличие Търговската гимназия през 1941 г., служи в морска рота в град Хора на гръцкия остров Самотраки.

От малък се интересува от техниката и теологията. Учи в Пловдивската семинария и следва електроинженерство в софийската Политехника. В работилницата на баща си сглобява радиоапарат. На 17 г. съзира важна мисъл за цялото човечество, кодирана във Второто послание на св. Петър: Бог ще накаже грешниците с огън и ще изгори Земята. Но как, нали две трети от планетата са покрити с вода!

След Девети септември животът му се преобръща. В края на следването е въдворен в Трудово-възпитателното общежитие „Перник“, после в Белене по обвинение в подозрителна научна дейност (слуша тайно западни радиостанции). След 30 месеца, през май 1950 г., е освободен, жени се, но властта бди. Две години по-късно бяга в Турция през Резовската река.

Арестуват го, обвиняват го в шпионаж, лежи 6 г. в затвора. Освободен е от майор Браун, предполагаем резидент на ЦРУ. Той помага на Вълков да избяга в Австралия. Започва работа като лабораторен техник. Сменя името си на Юл Браун – по името на любимия американски актьор от руски произход Юл Бринър (носител на „Оскар“) и фамилията на спасителя си.

В Сидни завършва електротехническия университет, работи в голямо индустриално предприятие, за 10 г. се издига до поста технически директор. През 1970 г. създава врата с детектори за оръжие, която патентова в 20 страни. Напуска фирмата, за да осъществи мечтата си.

Съюз между електролизата на Фарадей и импулсния ток на Тесла

brown-gaz-china 

generator_braunov_gasПрез 1971 г. Юл Браун прави нещо нечувано от времето на Майкъл Фарадей (1791-1867). Чрез електролиза разлага вода на смес от водород и кислород, съединява ги и получава контролирана, мощна и екологична енергия. Реакцията не е взривоопасна, както плашат големите корпорации, пояснява ученият. При нея няма експлозия, а имплозия (избухване навътре).

Нарича откритието си браунов газ – едноатомна форма на водорода и кислорода, изписва се 2H:O и е напълно различен от двуатомните смеси 2H2:O2. Състои се от 2 части водород и 1 част кислород в атомни форми (според някои източници 66,67% водород към кислород). Страничният продукт е вода.

Първи трамбай на водород в Корея.

Първи трамвай на водород в Китай.

parvi_tramvaj_vodorod_Kitaj

От вода и пак на вода, с чиста енергия, която може да пречисти водата, въздуха, храната, въобще света – така определя Браун своето откритие. Установява, че може да смесва 3 изотопа на водорода и 6 на кислорода, което означава 36 вида вода. Имплозията става при електрическо запалване.

За получаване на искрата използва импулсен ток на Никола Тесла (1856-1943) – прав ток, който е накъсан. В това е загадката. В нея се губят и следите на откритията на Тесла за този ток.

През 1972 г. Браун патентова метод за електролиза. Разработва и генератор, който от 1 л вода произвежда 1860 л гориво! След 2 г. получава патент за генератор на браунов газ. Той произвежда газ, който при имплозията издава звук „пинк“, обяснява ученият. След това изминава 1600 км с кола с 4 л вода и 2 браунови батерии.

Продава първия си генератор в Китай, където и досега се използва за изгаряне на радиоактивни отпадъци. Няколко години оглавява свръхмодeрeн научно-изслeдоватeлски институт с над 2000 души научeн пeрсонал. Построeн е специално за нeго от воeнната промишлeност в затворeнитe воeнни градовe в пустинята Гоби. Военно-промишлeният гигант „Норинкс“ вече прeдлага на свeтовния пазар серии по–малки гeнeратори.

Разумната горелка

Един от генераторите с браунов газ, изложен във Военно-морския музей във Варна.

Един от генераторите с браунов газ, изложен във Военно-морския музей във Варна.

Едни от най-интересните свойства на брауновия газ се проявяват в едноименната горелка. Тя изразходва малко ток в сравнение с количеството произвеждан газ. Пламъкът й достига 6000 градуса – температурата на повърхността на Слънцeто, което изненадва специалистите от НАСА.

Сама променя температурата си в зависимост от обработвания материал. Теоретично няма температурни граници за брауновия газ. Предполага се, че причината е във взаимодействието на атомите на квантова основа. Друга странност: работейки с нея, човек не може да се изгори на пламъка.

Брауновата горелка превръща при нормална стайна температура и налягане двe обикновeни жици от жeлязо и алуминий в черно топче, съставено почти изцяло от въглерод и с клас на твърдост 9,5 по Бринeл. Най-твърдото вeщeство на Зeмята диамантът има клас 10.

avtomobil_vodorod4

Водороден автомобил.

В морските дълбини
Командването на НАТО кани Юл Браун като световен експерт по неортодоксална газова динамика да създаде смес за дълбоководно водолазно дишане без ползването на скафандър и екипировка. При експеримента американски подводничари работили безпроблемно на дълбочина 2050 м.

Виртуоз на органичната химия
Уникална е създадената смес за лeка кола, която гори суров и eвтин пeтрол. В багажника е скрита портативна „рафинeрия“, колата няма ауспух. Отработeнитe газовe сe връщат обратно в рeзeрвоара. Там сe свързват с пeтрола, разграждат го и сe отдeлят нови горящи газовe.

Приложения безчет

В промишлеността: добив на минерали; изгаряне на отпадъци; заваряване на стъкло, чугун, алуминий, кварц, мед; рязане на най-твърдите сплави и стомани, мрамор, гранит; пречистване на водата; неутрализация на ядрените отпадъци за няколко секунди направо в реактора.

В земеделието: ускоряване на развитието на растенията чрез хидратирана от брауновия газ вода. Плодовете и зеленчуците са чисти и с много по-добри хранителни качества.

За профилактика и терапия: инжектираният в чешмяна или минерална вода браунов газ подобрява нейните качества и полезност за здравето: имунна система; остаряване; мускулни болки; зарастване на раните.

Водороден автомобил.

Водороден автомобил.

Тъжен край

Надареният откривател, но неумел бизнесмен умира на 20 май 1998 г. в бедност в болница край Сидни. Диагноза: остра сърдечна и бъбречна недостатъчност. Погребан е в местното гробище.

Приживе по петите му са икономически и военни разузнавания. Има и три опита за убийство. Около смъртта му също витаят мистерии.

Имуществото на Браун е разпиляно и разпродадено, колата му изчезва. Проектите от последните 10 години, връчени на неизвестен българин – негова дясна ръка, не са открити. Сроковете на патентите отдавна са изтекли.

Няма наследници, тъй като не вписва като своя дъщеря бебето, родено след бягството му. От българката Лиляна в Австралия няма деца.

След смъртта на Юл Браун дъщерята успява да върне оцелели разработки и първите генератори. Но основните страници от откритията липсват. В момента у нас има три генератора: в техническите университети в София и Габрово и във Военноморския музей във Варна.

Въпреки световната слава българинът с австралийско гражданство Юл Браун остава непризнат в родината си.

Негова любима мисъл е: Имплозията е създател. Експлозията е разрушител. Това е съзидателният принцип на Вселената.

Следа в загадката „Сертов“

Твърди се, че преди да изчезне на 5 декември 2014 г. бившият ръководител на ДАНС трябвало да намери адвокатска кантора, която да патентова разработка на холдинга ,,Обединени енергийни търговци“. В основата й е брауновият газ. Може да се използва в генератори за товарни камиони и леки автомобили. Спестява 25-30% от дизеловото гориво.



Източник: ikarpress





Коментари

горе