Вълнуваща среща на сънародници в Лондон



Ученици и учители от Българското училище към Посолството ни в Лондон и от Първа английска езикова гимназия в София се срещнаха в британската столица с певицата Поли Генова и с българския посланик Константин Димитров.

P1220613 (Large)

Съвсем типична лондонска събота – мрачна, студена и дъждовна. И напук на закъсняващата пролет, атмосферата в класната стая на Българското училище към Посолството в Лондон става все по-приповдигната и оживена. Всички сме в очакване на своите гости – ученици и учители от Първа английска езикова гимназия, София.

P1220630 (Large)

По традиция, вече няколко години поред, в началото на април, възпитаниците на подготвителния клас посещават своите връстници от Българското училище по време на вълнуващата си среща с Великобритания, страната, чийто език изучават в Родината и с чиито културни постижения предстои да се запознаят. Но днес емоциите ни са удвоени, тъй като предстои още един момент, който зарежда децата и преподавателите с радостно очакване, любопитство и възхищение.

P1220635 (Large)

Истината е, че от първия до последния присъстващ, всички сме фенове на тазгодишната българска представителка на конкурса Евровизия, Поли Генова, която пристига от Тел Авив за своя промоционален концерт в Лондон. И не само за него. Защото традицията поражда традиция и любимата ни певица е решила да я установи сама, отделяйки време в програмата си специално за нас – нейните приятели от Българското училище, на чийто празник по случай Деня на Светите братя Кирил и Методий през 2015 г. – тя подари незабравими мигове със своите песни и талант.

P1220644 (Large)

Затова е невъзможно да въведем официалност и ред в протичането на деня. И е някак си естествено да се оставим на настроението да ни води. Благодарни и удовлетворени сме, когато нашите приятели от България ни връчват подписаната петиция на Асоциацията на българските училища в чужбина до Еропарламента, във връзка с въвеждането на българския език като матуритетен в страните на Европейския съюз, а после сме трогнати и умилени от родните лакомства, с които ни изненадват – бонбони, курабийки и локум. Очаквани и неочаквани радости, които озаряват момента и ни даряват с усещането, че не сме сами в големия Лондон, а нашата кауза е подкрепена и у дома.

P1220645 (Large)

Иска ми се да поговорим за този наш дом – България – отвън и отвътре. Но през очите на децата – широко отворени към света и предизвикателствата в него. Дари от 11-ти клас, възпитаничка и на двете училища, започва да разказва своята история. В нея присъстват и своето, и чуждото с доброто и различното, които носталгията и помъдряването могат да наслоят. Понеже да пораснеш глобално и все пак да останеш българин е изпитание, с което не само тя, но и всички като нея трябва да се справят. От думите й разбираме, че смелостта и ентусиазмът на младите хора е решение на всяка ситуация. Че хъшове и невъзвращенци вече не може да има. Че „тук“ и „сега“ вече означава осмислено бъдеще. Че изборът е личен. И, че уроци за него не могат да бъдат преподавани.

P1220656 (Large)

Отговаря и Калина от „Първа английска“. Тя се стреми към друго. Погледът и е любопитно насочен навън, а мотивацията за успех – стартова и по шампионски обоснована. Защо не? Когато възможностите са пред теб, препятствията са преодолими. Важното е, че си говорим на български. Важното е, че можем да бъдем заедно и въпреки посоките пред себе си…

P1220657 (Large)

Настъпва моментът, който очакваме с нетърпение. Направо от летището, усмихната и лъчезарна, при нас пристига Поли Генова, заредена с впечатления от предстоящата Евровизия, и щастлива да прегърне своите почитатели и приятели в Лондон. Децата я аплодират. Заваляват въпроси от всички страни. Пролетта разпуква в класната стая, докато Поли раздава автографи и разказва за своята песен. Ентусиасти от аудиторията я издирват онлайн. След минути нашата любимка запява от екрана на стената. Слушаме я със затаен дъх. Специален миг. Само за нас.

P1220669 (Large)

Към развълнуваните домакини и гости се присъединява и Негово превъзходителство посланик Константин Димитров. И той, както и Поли Генова, е бил възпитаник на Първа английска езикова гимназия. От думите му разбираме колко много са допринесли годините, прекарани в това училище, за развитието му като дипломат и човек. И някак естествено всички усещаме обединяващата връзка с България, която ни събира и разговаря, макар и на хиляди километри от дома.

P1220681 (Large)

За да празнуваш Родината, трябват хора, които се разбират словом и духом, на своя език. Затова 16 април 2016 година записа нова страница в историята на Българското училище. С автограф от Поли и подписите на всички нас за петицията, чрез която отстояваме страната си и се борим за признаването на нейните език и култура тук, във Великобритания. Нищо, че е мрачно, студено и дъждовно навън. Напук на природните капризи, тази типично лондонска събота ни окрили и озари!

P1220682 (Large)

.

Здравка Владова-Момчева,

преподавател в Българско училище към Посолството в Лондон


Четете още:

🔴 Съвет от д-р Гайдурков за кората на зеленчуците и пестицидите

🔴 Млади журналисти с уникална книга за Апостола

🔴 Кой узурпира правото на българщината в Р. България?





Източник: Euro Chicago





Коментари

горе