Разпострани със всички! Ето какви са правата Ви при проверка на КАТ!

Живите камъни съществуват – наричат се трованти и могат да бъдат разгледани само през една граница разстояниеВ централната част на Румъния може да се види уникално място, където се намират забележителни скални образувания. Наричат се трованти. Освен че могат да увеличават размера си те също... се размножават, пише pochivka.blitz.bg.

Затова и рези румънски камъни официално са причислени към списъка с живите организми.

Дори и сега учените не могат да разгадаят феноменалните свойства на румънските трованти. Установено е, че има връзка между процесите, протичащи в камъните, и метеорологичните условия. В сухия период всички те са напълно неподвижни и стоят на местата си без да променят размерите си.

Настъпи ли дъждовният сезон, обаче, камъните сякаш оживяват, започват да увеличават размерите си и дори се движат.

Като цяло, по това време тровантите приличат на растящи гъби. След дъждовете те достигат до доста големи размери. Изследователите са установили, че камъче с размерите на песъчинка може да се превърне в огромен камък, тежащ няколко тона, само за няколко години. Най-големите трованти са високи около 10 метра. Оказва се, че колкото по-малки са камъните, толкова по-бързо растат.

Най-удивителното е, че по своя строеж тровантите приличат на дърветата – отвътре имат пръстени, показващи растежа им, също както и пъновете. Само че се състоят от песъчинки.

Най-много трованти се срещат в румънската област Вълча. Местните жители дори изработват сувенири от трованти, които продават на туристите. Можело дори да си „посадиш“ камък в земята и да почакаш той да порасне.

През 2006 година в района на Вълча, в пясъчни кариери близо до село Костещи, e открит Музей на тровантите. В колекцията му са събрани най-любопитните образци с местен произход. Най-големите от тях достигат височина десет метра. „Експозицията“ под открито небе заема повече от един хектар площ.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.htmlИзточник: Petel

Следваща статия:
Ходя по улиците и си събирам орехи, 15 ми трябват точно, бройката която ме пази от болести

Коментари

Видео на деня

горе