9 НЕЩА, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ПРАВИТЕ НА ПРАЗЕН СТОМАХ



„Ти си това, което ядеш“ е поговорка, позната на всички. Но това, което правим преди хранене, оказва голямо влияние върху здравето ни.

Колегите от „Bright Side“ ще ви разкажат за 9 неща, които не можете да правите на празен стомах (не по-малко от 2 часа след последното ви хранене).

9. Вземете противовъзпалителни средства

Аспирин, парацетамол и други нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) не могат да се приемат на празен стомах. Не само намалява тяхната ефективност, но и причинява сериозни здравословни проблеми (като например стомашно кървене).

8. Пиенето на кафе

Дори безкофеиновото кафе стимулира производството на киселина, което може да причини киселини и други проблеми с храносмилателния тракт, ако се пие на празен стомах. Пропускането на закуска дори и след кафе може да доведе до недостиг на серотонин и мрачно настроение през останалата част от деня.

Съвет: Ако не можете да се откажете от навика да пиете кафе сутрин, консумирайте го с мляко или сметана: млечните мазнини ще намалят отрицателните ефекти.

7.Пиене на алкохол

Без да се яде, степента на абсорбция на алкохол се увеличава с фактор 2 и е същата като при интравенозното му инжектиране. . Бързото въздействие на алкохола върху организма не излиза без отрицателни последици за черния дроб, сърцето и бъбреците.

Съвет: Ако ситуацията не ви позволява да откажете дадена напитка, предпочитайте охладените некарбонатни напитки, тъй като те се абсорбират по-бавно. Още по-добре, яжте най-малко един малък сандвич, в идеалния случай такъв, който съдържа масло.

6. Дъвченето на дъвка

Храносмилателната киселина, произвеждана докато дъвчите, разрушава лигавицата на празен стомах; свръхчувствителността към дъвката може да доведе до гастрит. Също така е научно доказано, че хората, които дъвчат дъвка, предпочитат нежелана храна (пържени картофи, бонбони), а не плодове и зеленчуци.

Съвет: Дъвките, съдържащи естествени подсладители (ксилитол, сорбитол), са по-малко вредни от тези със захар, цикламат или аспартам. Избягвайте дъвка за повече от 10 минути, дори и на пълен стомах.

5.Преди сън

Гладът и ниските нива на глюкозата ни предпазват от заспиване и предизвикват повърхностен сън и ранно пробуждане. Интересното е, че липсата на сън увеличава нивото на гладните хормони. Това е причината да ядем повече на следващия ден, след като прескочите вечерята.

Съвет: Похапването преди сън също е лоша идея. Най-доброто решение е млечните продукти, тъй като съдържат магнезий и калций. Тези елементи ще осигурят здрав сън.

4. Интензивна тренировка

Има мнение, че тренировка на празен стомах изгаря повече калории. В действителност това не повлиява загубата на мазнини. Мускулната загуба, от друга страна, е реална. Интензивността на упражненията също се намалява, тъй като тялото няма енергия.

Съвет: Подменете интензивната тренировка с аеробни упражнения. Ако имате храносмилателни проблеми, по-добре е да имате лека закуска преди всякакъв вид упражнения, защото физическата активност предизвиква производството на стомашен сок, което е вредно за празен стомах.

3.Пазаруването

Всички знаем, че гладът ни кара да купуваме повече храна, отколкото действително се нуждаем. Всъщност празния стомах ни прави по-възприемчиви дори в магазините за нехранителни продукти. Според изследването вътрешното послание на „Искам храна“ се свежда до просто „искам“, а гладният човек се подчинява на това послание, като купува неща.

Съвет: Освен предварително направен списък за пазаруване, плащането с пари в брой също може да ви помогне да спестите пари. По-нататъшни проучвания показват, че хората са склонни да харчат по-малко, когато плащат с пари в брой, вместо с кредитна карта.

2. Пиенето на цитрусов сок

Киселинните и твърди влакна, съдържащи се в цитрусовите плодове, дразнят празния ви стомах, който е особено опасен за тези, които имат гастрит или са изложени на риск от развитие на него.

Съвет: Прясно изцеденият цитрусов сок няма да донесе нищо друго освен полза, ако го разредете с вода в съотношение 1: 1 (за тези с хиперцикличност) или 2: 1 (за всички останали). Между другото, има и други храни освен цитрусови плодове, които не трябва да се консумират на празен стомах.

1.Спорове

Изследователите са доказали, че гладът ни прави по-малко сдържани. Това се случва, защото самоконтролът изисква енергия, която е недостатъчна, когато стомахът е празен.

Съвет: Ако нямате време да ядете преди дискусия, пийте нещо топло и го предлагайте и на опонента си. Това ще направи разговорите по-приятелски.


Четете още:

🔴 Числото на късмета, което ви носи късмет и просперитет

🔴 Всички полудяха по тестът на Ошо! Изберете си една картинка и вижте какво послание ви изпраща съдбата

🔴 Червеният конец е дяволски амулет! Вижте защо да не го носите





Източник: pitanka





Коментари

горе