Създайте нов облик на градината си с тези полезни идеи



Пролетта идва, което означава, че е време да натрупате идеи за декориране на градината. И ако за ниско растящите култури е достатъчно да се подготви само почвата, тогава за катерещите се и високи растения се налага да се погрижите за организацията на подпорите.

В края на краищата, подпорите са важни както за гроздето, така и за краставиците или тиквичките. Между другото, ще ви дадем идея и за подпори на любимите ви домати!

Най-интересното е, че всичко може да се използва като опора за растенията: от старите решетки до счупените въдици и ръждясали стълби.

Полезни съвети за градината

Днес сме ви приготвили 12 идеи за подпори за подреждане на лехите на вилата и в градината. Дори и старото колело може да влезе в употреба!

Най-простата опора за растенията, която може да направите със собствените си ръце, е да използвате обикновен канап или тънко въже, естествено или пластмасово. Такава опора обикновено се поставя в близост до стената на къщата, беседката или навеса и е предназначена за “катеренето” на декоративните или градински растения.

Всичко това може да бъде гордостта на собствениците и в същото време специална декорация за градината!

Всъщност, видях тази подпора от лозя от съседа на вилата. Просто чудесно, нали?

Подпорите от лозя могат да донесат не само елегантност, въздух, експресивност и структурираност в градината, но и едновременно играят ролята на цялостна декорация или елемент, който привлича окото.

Тези идеи ще се впишат идеално в лятната ви къща. Може би ще ги покажете на съпруга си!

Пластмасовите и металните дъги могат да бъдат полезни не само за покриване на растенията с найлон, но и за създаване на опора. Дъгите могат да бъдат изработени от пластмаса или метал, стига да са достатъчно здрави, да запазят формата си и да не се поддават на замръзване.

Колоните – опори изглеждат красиви и необичайни, но стилът не е подходящ за всеки.

Редовете къпини, краставици, рози, грах и други катерещи се растения могат да бъдат много различни. Най-често те са направени във формата на решетка от масивна рамка, но има и по-прости решения, които дори един неопитен градинар може да направи.

По подобни опори е препоръчително да се “катерят” едногодишните растения, които можете просто да отрежете през есента, тъй като полагането на цялата структура за зимуване е почти невъзможно.

Ето още няколко по-интересни идеи.

Стари стълби, рамки, палети, парчета от мрежа, клони, оставени след изтъняване на дървета, които са станали безполезни, въдици, пръчки – и това не е пълен списък на материалите, от които можете да направите подпора за растенията.

Не всички опори за градински растения могат да бъдат направени от скрап материали, за някои ще трябва да отидете до магазина. Независимо от това, крайният резултат във всеки случай ще бъде по-евтин, а гордостта от самостоятелната свършена работа няма да ви изостави още няколко сезона.

Изграждането на високи лехи открива нови възможности за отглеждането на култури в градината. Такъв подход към организацията на засаждането ви позволява да създадете интересен дизайн на градината си и ефективно да отглеждате плодове и зеленчуци.


Четете още:

🔴 Ето какво се случва днес със звездите на сръбската музика от близкото минало

🔴 Навършват се 6 години от смъртта на Пламен Горанов

🔴 Тя пиеше сода с вода всеки ден. След един месец, тялото й бе неузнаваемо!





Източник: bukvarche





Коментари

горе