Подрязване на мушкатото за буен и красив цъфтеж



Мушкатото е ярко живо украшение за вашия дом. Това растение е толкова популярно поради своята красота и лесна грижа.

Мушкатото се радва на изобилие от цветове, така че всяка домакиня може да си избере подходящ вид и оттенък. За разлика от много други цветя, мушкатото лесно се вкоренява не само на открито, но и в саксиите за цветя.

В допълнение към естетическия му вид, то има и защитни функции: много вредни насекоми не харесват аромата му.

Въпреки простотата за отглеждане на това растение, трябва да се спазват някои правила. Ако искате да цъфти по-често и по-буйно, не бива да оставяте растежа на растението на самотек.

Подрязването на мушкатото е много важна процедура, която позволява да се образува по-плътна, обемна и симетрична корона с големи буйни цветове.

Ако това растение живее в дома ви от много години и забелязвате, че цветовете му са станали слаби и малки, научете се как да се грижите правилно за него.

Подрязване на мушкатото: Основни правила

За правилното подрязване трябва да имате предвид вида на цветето. То може да бъде многогодишно и едногодишно. Едногодишното растение не е необходимо да се подрязва. Това трябва да се направи само за да се промени формата на растението.

Многогодишното мушкато се нуждае от резитба 2 пъти годишно – през пролетта и есента. Подрязването не само подчертава външния му вид, но и допринася за появата на голям брой големи съцветия и увеличава продължителността на цъфтежа им.

Не забравяйте да разгледате характеристиките на вида мушкато. То може да има малко основно стъбло, разширяващо се по ширината ниско над земята, може да има падащи клони и може да расте нагоре поради високото му стъбло. Не можете драстично да променяте формата на короната чрез подрязване. Опитите да направите това могат да доведат до смърт на растението.

Основната цел на резитбата на абсолютно всяко растение, както храст и дърво, е изтъняването на короната. Това води до по-добра вентилация, повече влага и слънчева светлина. За това „освобождаване“ от ненужни издънки е необходимо да се премахнат всички клони, насочени навътре към короната, давайки свобода само на тези, които растат навън.

С правилното и навременно подрязване можете да постигнете продължителен и буен цъфтеж.

Режещият инструмент трябва да е остър и чист. Ножът или ножицата трябва да се дезинфекцират с вряща вода, спирт или специален антибактериален агент. Ръцете също трябва да бъдат чисти, така че инфекциите от други растения да не попаднат в цветето.

Мястото, където се е случило подрязването (“раната”), трябва да бъде намазана с въглен или поръсена с канела на прах. За да подновите силата на стъблото след подрязването, не забравяйте за подхранването. Мушкатото обича азотни торове.

Подрязване на мушкатото през есента

Мушкатото цъфти през лятото, когато всички растения оживяват и се радват на зеленина и цвят. През есента растението избледнява и изпада в зимен сън. След изсъхване на последните съцветия и преди началото на зимата, е необходимо да се подготви растението за предстоящия сън.

В никакъв случай есенното подрязване не трябва да се извършва между декември и средата на февруари, когато сърцевината е особено слаба.


Четете още:

🔴 Една приятелка на какви неща ме научи с алуминиево фолио направо не е истина, сега винаги у нас има поне по 2 опаковки

🔴 Димитър Рачков в комбина с татуираната мадама Мис Парти

🔴 Васил Михайлов живее трудно: Капитан Петко Войвода почти напълно загуби зрението си, но няма пари за операция на очите





Източник: bukvarche





Коментари

горе