На 17 януари се празнува покровителят на децата-Не се готви боб и леща, жените не вършат никаква работа, оставя се питка на тавана



На 17 януари всяка година Православната църква чества паметта на свети Антоний. Голям народен празник, на който се спазват редица обичаи 





на празника се правят ритуали за предпазване от болести и магии.

Намерени са свидетелства и артефакти, по които се съди, че Свети Антоний изкарвал прехраната с ръцете си с плетене на кошници от палмови листа, които разменял за хляб.

Същевременно светията е и лечител, който гонил болестите и развалял магии. 





Според народните вярвания Антоновден е един от лошите, тежки празници: на този ден светецът гони лудостта, но често не успява да я хване и се сърди.  

В българската традиция празникът е свързан с предпазването на хората и животните от болести – чума, мор, холера. На този ден не се подхваща никаква нова работа.





Още преди изгрев слънце младите невести приготвяли  обреден хляб – чомини, който обилно намазвали с мед (петмез, маджун). По стар обичай погачата се раздавала на близки и съседи за здраве.  Една питка оставяли  на тавана за белята, за лелята, т.е. за чумата. Затова и Антоновден е известен още като Лелинден. 
Има поверие, че за да се прогонят завинаги болестите, на Антоновден не се готви боб, леща, жито, за  да не разсърдят чумата, шарката и синята пъпка.





 Свети Антоний е  покровител и на децата. 

Жените не вършат никаква къщна работа -  не шият, не предат, не плетат, не перат, не чистят. Само готвят.  

 Празнична трапеза 

Тъй като празникът е в средата на зимата, още повече и средата на „свинския месец", за празника на именника на трапезата задължително трябва да има печено свинско, свински ребра със зеле, луканка, баница, орехи, мед и др. 





В някои южнородопски селища вечерта на Антоновден стопанката кади хляба и гозбите на трапезата, като нарича:”Както сме се събрали на куп сега, така догодина пак да ни завари!”.  

 Богословите препоръчват една икона на Св. Антоний е  чудесен подарък за имен ден,  за сватба или юбилей. Подходяща е  за нов дом - като пазител на семейството.  






Четете още:

🔴 Солеймани планирал терористична атака в България

🔴 6-те модни цвята, които ще властват тази година

🔴 2 яйца, кофичка кисело мляко, 2 чаши брашно и закуската е готова, а децата скачат от щастие, а мъжа сит и доволен





Източник: За Жената





Коментари

горе