"Плачещата Богородица" – най-силната икона, която помогна на хиляди хора зърнали я





Иконата “Плачещата Богородица” има история назад във вековете и е обвита в мистерия!

Според поверието св. Богородица се явила на атонски монах – иконописец и му дала нареждания нейната икона да бъде пренеса във Велико Търново в манастир, посветен на св. Богородица. Веднага с пристигането иконата проявила своето чудотворство, като излекувала детето на богат търговец.






Историята разказва, че когато турците завладели България и наближили Търновград, иконата била скрита в земята. Минали векове и манастирът и неговата светиня били покрити от забрава, но всяка година на празника Успение Богородично местни хора се събирали с почит на това място, без да знаят за скритото съкровище в земята.

Малко по-късно пред иконата се излекувало и детето на търновския паша, който дарил пари за монашески килии. Заради стоновете, които чуло овчарчето, монахините нарекли иконата „Плачещата Богородица“.






Многократно чудотворната икона е проявявала своята целебна сила, благодарение на която слепи хора със силна вяра и чиста молитва са прогледнали. Св. Богородица е помогнала и на много хора в затруднения да намерят правилния път. На празника на св. Богородица вярващи се събират още предната вечер, за да преспят в манастира.

Освен, че лекува и дава сили в житейска немощ, чудотворната икона в Арбанаси на няколко пъти е предпазвала манастира от пълно унищожаване.






Ако тази статия ти е харесала – сподели я в Фейсбук за да достигне до повече хора и да прочетат тази свята история!


Четете още:

🔴 Ваня Червенкова: Станах веган и свалих над 15 килограма!

🔴 19min: Язовир "Студена" е източен за прикриване на кражба от 25 милиона лева по времето на Лиляна Павлова

🔴 Месечен хороскоп за март 2020 година-Телец важна или полезна придобивка, Рак радостни новини от финансов характер





Източник: newsbp





Коментари

горе