Синът на армейски генерал Добри Джуров - Спартак: Няма да има световна война / СНИМКИ



"Мъртва ръка" удържа конфликта в границите на Украйна, казва военният експерт

"Няма да има Трета световна война заради Украйна и конфликтът с Русия ще остане само в неговите сегашни граници." Това заяви пред "България Днес" офицер от резерва Спартак Джуров, син на покойния армейски генерал Добри Джуров, ръководил Министерството на народната отбрана цели 28 години между 1962 г. и 1990 г.





Добри Джуров е министър на отбраната в периода 1962-1990 г.

Добри Джуров е министър на отбраната в периода 1962-1990 г.

Спартак Джуров е завършил Руска военна академия в Санкт Петербург и е запознат със ситуацията в най-горещата точка на света в момента. Джуров е категоричен, че Москва има огромна военна мощ, която спира всяка възможност да бъде атакувана отвън. "Способността на Русия да нанесе апокалиптичен ответен удар на практика пресича всяка подобна инициатива, независимо от коя точка на света идва тя - коментира Джуров. - Тази система за отбрана е известна като "Мъртва ръка", руското й название е "Периметър". Обяснено най-просто, това означава, че дори ако територията на Русия бъде унищожена от ядрена атака, "Мъртва ръка" автоматично ще удари съответната вражеска територия със своите ядрени ракети.





Добри Джуров със сина си Спартак

Добри Джуров със сина си Спартак





Към момента моето мнение е, че Москва ще ограничи действията си до това да гарантира своето присъствие в новопризнатите републики с центрове в Донецк и Луганск.

Но трябва да се има предвид, че водим този разговор в петък, 25 февруари по обед. Ситуацията е много динамична и в нея биха могли да настъпят промени. Подобни конфликти са пагубни най-вече за обикновените хора от мирното население. Затова най-добрият възможен сценарий е военните действия да приключат колкото се може по-бързо и напрежението да започне да пада."





В Украйна вече се води война

В Украйна вече се води война

Според Спартак Джуров възможен сценарий за развитие на ситуацията в Украйна е това, което се случи със Сърбия и Косово на Балканите. "Предполагам, че ако се стигне до подобен вариант, Украйна и новите републики ще трябва да живеят като съседи, които едва ли някога ще се обичат, но ще трябва да спазват определени правила - казва Спартак Джуров. - Поне така се развиха нещата в различните части на бивша Югославия."





Спартак Джуров завършва военна академия в Санкт Петербург
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Спартак Джуров завършва военна академия в Санкт Петербург СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

В разгара на военните действия светът се тревожи и от това дали случващото се в Украйна няма да доведе до "ефект на доминото" и желание да се прекрояват и други граници. "Що се отнася до България, то нашата отбранителна система винаги е включвала възможности за реакция при подобни ситуации - казва Спартак Джуров. - Но най-добрият вариант винаги е да се използват политически средства, за да не се стига до конфликти като този в Украйна."





Баща му съсипан от разправата с армията

"Баща ми Добри Джуров беше потресен от начина, по който управляващите се разправиха с армията след 10 ноември 1989 г. - споделя Спартак Джуров в предишно интервю за "България Днес". - Това го съсипа! Веднъж видя бивш командващ армия, това е генерал с три звезди, да рови в кофите за боклук! Беше му много болно. Чувстваше се лично отговорен за кадрите, които беше създал. До края на живота си обичаше да ходи на мачове на ЦСКА. Като дете ме е водил и мен, но аз не съм толкова запален по спорта. Баща ми беше строг, често отсъстваше от вкъщи заради работата си. Не допускаше по никакъв начин да парадираме с това, че той е на висок пост. По същата причина ни прати да учим с брат ми във военно училище в тогавашния СССР.





Казваше, че в България ще ни пишат лесно шестиците и нищо няма да научим. Моето военно училище в Ленинград, сега Санкт Петербург, е създадено лично от цар Петър I. И се ръководеше по изключително строги правила, въведени лично от царя. Спартански режим. Трудно е, но учи на издръжливост" - спомня си Спартак.


Четете още:

🔴 8 скрити функции на смартфона, които ще направят живота ви много по-лесен!

🔴 Снимка на красивата Марта от "Ергенът" накара мрежата да я сбърка с Джей Ло / СНИМКА

🔴 50 години проклятието "Козият рог" сее смърт / СНИМКИ





Източник: bgdnes





Коментари

горе