Меценат открива паметник на преклонението в Плиска /снимки/



Създателят и стопанин на Двора на кирилицата Карен Алексанян е отдредил централно място в патриотичния комплекс на каменните букви в Плиска, за уникален бронзов паметник на историческия закрилник на арменците Пейо Яворов.

Монументът ще бъде напълно готов, поставен на видно място и открит в новата Алея на писателите, навръх 1 ноември- Ден на народните будители.

Бюстът на българския поет и революционер е дарение от Съюза на арменците в Европа. Автор на скулптурата е Архак Тжикян. Церемонията от 14 часа ще включва водосвет и освещаване, полагане на пръст от родната му къща в Чирпан. Детските дарования от група "Звездица" ще прочетат творба от 1936 година, посветена на Яворов от генерал Карекин Нъждех. Той е командир на арменската доброволческа рота в Македоно- одринското опълчение и Балканските войни на страната на България.

В присъствието на известни общественици ще бъдат поднесени венци и цветя на всички увековечени вече български будители в комплекса. Това иначе е поредния величествен паметник на Пейо Яворов по родните ширини. Изградени от признателните арменци у нас, на всевъзможни емблематични места в родната татковина. В арменската столица, авторът на разтърсващата елегия "Арменци" е увековен с училище, паметник и булевард.

Бронзовият паметник ще бъде част от голям художествен ансамбъл включващ 14, вече поставени барелефи на писатели от над 10 народности. Пак в близост до новооткритата твърдина "Кирилица" към цялостния културно- исторически комплекс, са планирани да се вдигнат над 100 бюста, също на писатели от държави на Кирилския свят.

Дворът на кирилицата се превърна в притегателно място на огромен брой родолюбци от страната и чужбина. Патриотичната концепция постигна и друго значимо- първата българска столица Плиска се върна с гръм и трясък в европейската туристическа карта.

Г. Георгиев

С. Сергеев


Четете още:

🔴 39 гимнастички с желание да влязат в новия ансамбъл – девойки

🔴 Гениален начин да накарате детето си да мие редовно своите зъби

🔴 Кестените са истински щит за организма





Източник: uniconbg





Коментари

горе