Насита, която избродира Апостола



Всички трябва да сме свързани с България и да ценим наследството на своите будители, казва Атанаска Милева

Българското никога не губи своя облик и винаги е на мода. Насита Милева от Асеновград ни дава смелост,че никога няма да забравим делата на предците си.

 

- Разкажете за себе си - от какво семейство сте, в какво вярвате, кое е това, което ви дава сили в трудни моменти?

Вече съм на 19 години и за това време съм разбрала, че единственото важно нещо е България. Без нея ще водим едно празно съществуване, което ще ни обезличи. Българският интелект се е сформирал от богатата култура на предците ни. Благодарение на това допринасяме много за световното наследство.

- Откога бродирате гоблени?

Бродирам от две години - само през ваканциите.

- Как ви дойде идеята да избродирате Апостола?

До момента имам два гоблена - царски лъв и портрет на Васил Иванов Кунчев. Чувствам се свързана с Родината и затова избирам все теми, които да представят държавните ѝ символи, владетелите и героите ѝ за свобода. Всички трябва да сме привързани към Отечеството и да изказваме по всякакъв начин своята любов към него.

- Много често сме свидетели на това как културни паметници се разрушават и изчезват. Какво мислите за това?

От значение е да се поддържат паметниците, но за тази цел държава трябва да предостави за опазването им повече средства. Освен за паметници трябва да се отделят значителни суми за изграждането на нови православни църкви, тъй като тези религиозни сгради, обогатяват културното развитие на страната.

 

- Смятате ли, че българското общество ще успее да съхрани делата на будителите си?

Ние, българите сме достойни пазители на историческата памет. Показателно е, че до ден-днешен сме успели като народ да съхраним спомена за делата на предците ни. Много младежи се вдъхновяват от стореното и продължават да разпространяват завета им. Това е от значение, тъй като се осъществява основната цел от техните слова - защита на българските ценности, свързани с рода. Считам, че българинът винаги ще поставя въпроса за Отечеството на първо място!

-  За какво мечтаете – каква е професията, в която искате да успеете?

Аз съм студент по право в Пловдивски университет, първи курс. Харесва ми тази специалност и ще се опитам да дам всичко от себе си, за да се усъвършенствам и да изпълня всичките си мечти.

- Как се виждате след десет години?

След десет години виждам себе си преуспяла, с голямо семейство, а България - отново в своето величие. Не бива да вярваме на погрешни статистики за бъдещето на държавата. Всичко е в наши ръце. Не смятам, че ще стоим и ще чакаме, а ще продължим да се борим. Този урок е останал повече от 14 века в нашето съзнание.

- Когато чуете думата Родина, каква е асоциациятата ви?

 

Щом чуя думата '' Родина'', в мислите ми изникват териториалните очертания на България, Родопа планина, маслодайната роза и историческите събития - все любими неща, които карат сърцето ти да бие силно.

 


Четете още:

🔴 Край! Американците вече няма да пътуват до Европа без визи!

🔴 Меценат открива паметник на преклонението в Плиска /снимки/

🔴 39 гимнастички с желание да влязат в новия ансамбъл – девойки





Източник: streetwatch





Коментари

горе