БГ двойник на Фройд покори Долината на смъртта



Красимир Георгиев е диетолог, психолог, ултрабегач, пътешественик с пловдивски корен. И първият българин, завършил успешно най-тежкия маратон в света - в Долината на смъртта. Амбицията му е да доказва, че човешките възможности са безгранични. Участва в най-трудните маратони на планетата.

Въпреки че се чувства гражданин на света, маратонецът обмисля възможността да се прибере в родината след 20-годишно отсъствие. Мечтае да уседне в любимия му Пловдив, откъдето да изпълнява следващите спиращи дъха проекти в програмата си.      

Животът на Краси е пълен с превратности и смели ходове. Винаги съм искал да съм вторият Фройд, признава той. Като студент дори пуснал брада и пушел лула, за да прилича досущ на бащата на психоанализата, с когото са родени на една и съща дата - 6 май.  

Амбицията да специализира хипноза го отвела в Лондон през 1997 година. Пристигнал на Острова с 60 лири в джоба, наложило се да спи на плажа, ала бързо си стъпил на краката.

 Завършил  психология и хипноза, а после работил с деца с психически и умствени отклонения, бил съветник в организацията за защита на жертви на насилие  Victim Support Sheme. 

Негативните  емоции обаче му дошли в повече и от  психология се впуснал в  кулинарно приключение.

Помогнала му и съдбата -  френски готвач го поканил да работят заедно. Въпреки че нямал представа от готвене, Краси приел предизвикателството. Изкарал курс по готварство и толкова се запалил по кулинария, че се озовал в екипа на  Гордън Рамзи, тогава прохождащ, но днес вече прочут шеф готвач.

И в новото поприще Краси задълбал - взел диплома по спортна диетология, започнал  работа в Националния спортен център в Лондон, където се грижел  за менюто и диетите на националните отбори на Англия. За олимпиадата през 2012 г. в Англия работил с момичетата от канадския отбор по синхронно плуване, с отбор по американски футбол, с волейболисти.  

Междувременно обаче го обсебила нова страст - тичането. За да пести време за тренировки и състезания, вече дава консултации дистанционно, онлайн.

Всъщност открил бягането доста късно. На 30 години внезапно застанал пред огледалото и се ужасил - бил 100-килограмов, с болнав вид.  Още на другия ден отишъл на фитнес, наел персонален треньор и му казал: Искам да ме направиш красив!  А фитнес гуруто го контрирал с типичния британски хумор: Да ти приличам на Хари Потър? 

Но чудото станало, Краси преобърнал  живота си - вече тичал 7 дни в седмицата, спрял цигарите и алкохола. С новия режим за 3 месеца свалил 25 кг, а тичането му става втора природа. Започнал с 2 минути на пътечката, но непрекъснато увеличавал дистанцията -  5, 10, 20 километра.  След година участвал в първия си маратон - изтичал класическите 42 км в Единбург. Така започнал животът му на международен състезател и пътешественик. Тичал в маратони в  Англия,  после из Европа, после по света -  в Мароко, в Бейрут. Така опознал много държави. 

После му омръзват и маратоните. Следват по-големи предизвикателства - бягане на 100, 200 и 300 километра. Така коравият българин става  ултрамаратонец.

И пак се цели в най-трудното -  най-тежкия маратон в света  Бедуотър в прочутата Долина на смъртта. За супербегачите това е върхът - какъвто за алпинистите е Еверест, а за тенисистите - Уилбълдън.

На състезанието за суператлети селекцията е жестока - там се събират сто от най-великите  на Земята. Те се чувстват  като едно голямо семейство. Не можеш да припариш при тях,  без да имаш в актива си  поне десет 160-километрови, 200- и 250-километрови маратони.  50 от бегачите били  ветерани, тичали ужасяващото трасе между 3 и 20 пъти. Над 1000  били претендентите за останалите 50 места на дебютантите, обяснява Краси.   

Българин в топ 100 на най-коравите бегачи, развял родния трибагреник в Долината на смъртта  - това е наистина  постижение за гордост. 

А трасето е  убийствено -  216 км с денивелация от  минус 85 м до 2500 м. Да тичаш при температури 48-52 градуса  по нагорещен асфалт е наистина изпитание, постижимо за малцина. Налагало се да тича по   бялата линия встрани, за да не му се стопят маратонките. Постоянният вятър, който духа срещу него, се равнява на силата на 10 000 сешоара!  

Олекнал със 7-8 килограма, припадъците били нещо нормално при такова натоварване.  Самият Краси припаднал два пъти, но се вдигал и продължавал.  Нито за секунда нямал съмнение, че ще завърши състезанието - дори да се наложи да лази от изтощение на финала. Успехът му бил предопределен  -  с 34 състезателен номер завършил състезанието  на 34-о място, за  37 часа и 37 минути.  

Тичането в Долината на смъртта е  по-тежко от маратона зад полярния кръг - 400 км на минус 55 градуса, признава българинът. Който имал дори още по-екстремен  план - да пробяга разстоянието двойно - да стигне до финала и да се върне обратно сам, без екип. Догодина е твърдо решен да направи двойния маратон.

Има и друга мечта -  да прекоси сам Антарктида. Съзнава, че това може да е най-скъпото самоубийство - усилия на ръба в експеримент, който струва 500 000 долара. Но е решен да събере парите и да осъществи проекта,  за да докаже, че наистина човешките възможности са неограничени.

Сега, след 20-годишен престой навън, е амбициран да осъществява следващите си проекти в родината. Обмисля  да премести базата си от САЩ в България. Най- вероятно ще избере Пловдив, с който го свързват скъпи спомени.  Тук живее леля му, а наблизо е  Панагюрище, където са родителите му.    

Пратил три деца в училище срещу 100 кг ориз

Любимото му райско кътче е Камбоджа - там  хората  са бедни, но са готови да си дадат и залъка на непознат.  Краси живял в страната няколко месеца след поредния маратон. Почти осиновил две момченца и момиченце, които срещнал гладни на улицата. Първо ги завел на ресторант, а после в местното  училище. Там срещу 100 килограма ориз им осигурил обучението за половин година. 

13-годишни убиват лъвове

Най-екзотичното  приключение на Краси е животът в Танзания при масаите, най-добрите бегачи в света. При тях още е жива традицията - на 13 момчето получава стрела и копие и само трябва да убие лъв, за да докаже, че е мъж. Масаите приели  българина  за свой след традиционната церемония  пиене на кравешка кръв. Резерватът Нгоронгоро, огромен кратер на вулкан, се оказал съвременен Ноев ковчег, пълен с  хипопотами, лъвове, зебри, слонове -  все едно си на сафари. Масаите живеели в резервата, заобиколени от пуми и лъвове. Петгодишни масайчета пасат кравите, а на стотина метра от тях ги наблюдават  стадо лъвове, без да ги закачат  - тази уникална гледка е още пред очите на нашенеца.


БГ двойник на Фройд покори Долината на смъртта

Красимир Георгиев иска да прекоси сам и Антарктида, начинанието му ще струва 500 000 долара

Автор: Хенриета ГЕОРГИЕВА

05.11.2017   |   11:16

Прочетена: 648   |

Коментари: 0



Източник: Марица





Коментари

горе