Манолова: Повишаването на цената на водата е незаконосъобразно



За съжаление решенията са взети при много сериозни нарушения, най-вече манипулативно боравене с числа без да се вземе предвид размера на инфлацията, каза Мая Манолова в предаването "Още от деня" по БНТ във връзка с предстоящото увеличение на цената на водата в 14 големи града.

"Всеки български гражданин с мобилен телефон може да влезе в сайта на Статистическия институт и да провери каква е инфлацията от 1 януари до 1 октомври. Справката показва, че тя е 0,7 процента, а в доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране тя е 1.93. Отделно от това в Наредбата е записано, че се взима предвид инфлацията от определянето на цената на водата в съответната област. В момента това повишаване на цените изобщо не трябва да се случва. Незаконосъобразно е" - коментира омбудсманът. 

"Ако гледаме социалната поносимост, цената трябва да се намали. Комисията за енергийно и водно регулиране избирателно е използвала такива числа, които да обосноват по-високи стойности. Това може да бъде проверено и атакувано от съд. За съжаление, гражданите не могат да участват в обсъждане и вземане на решение. Затова ще се обърна към Прокуратурата".

Всяка политическа партия е в правото си да организира съответни действия, но за мен не е важно дали БСП или друга политическа сила ще се заеме с определен проблем, а какво мислят българските граждани, коментира Манолова протеста на БСП.


Четете още:

🔴 Достойната Мария, която спаси шофьор на тролей, влезе в учебник по английски

🔴 Бъдни вечер е най-таченият празник от българите

🔴 В Америка поискаха да купят лиценза на българско приложение за диабет





Източник: 24 часа





Коментари

горе