Най-красивите планински обекти в България, които да посетите



България е благословена с прелестна природа. Стотици са местата, които можете да посетите. Всяко едно от тях ще ви зареди с енергия и ще ви предаде незаменима емоция. Но как да изберем къде точно да отидем? Как да решим след като имаме толкова много опции пред себе си? Изборът определено никак не е лесен. Затова ви даваме идеи с някои от най-красивите планински места в родината.

Седемте рилски езера

Rila

Това е една от най-забележителните езерни групи в България. Част от нея са Окото, Бъбрека, Сълзата, Трилисника, Близнаците, Рибното езеро, Долното езеро. Най-високо се намира Сълзата, а Окото е най-дълбокото циркусно езеро в страната ни. Според легендата, още преди хората да съществуват, двама великани (мъж и жена) живеели в неземно красивата планина Рила. Злите сили обаче завиждали на щастието им и на прелестния им дом. Затова решили да ги унищожат. Мъжът бранил с все сили съпругата си и дома им. Отвръщал на всяка атака и се справял успешно с нея.

Това обаче още повече разгневило злото и то опустошило неземния рай, в който влюбените живеели. Мъжът загинал в битка, а съпругата му била съкрушена. Сълзите ѝ се леели неспирно от очите ѝ. Стичали се по склоновете и образували седем прелестни езера. Водата им била кристално чиста – също като сълзите на жената. И до днес срещу езерото Сълзата се намира скала, която наподобява фигури на мъж и жена. Според преданията това са двамата влюбени, които увековечават чувствата си и остават заедно завинаги в райския си дом

Връх Мусала

Musala

Мусала е най-високият връх в България и на Балканския полуостров. Намира се в планината Рила на 2925,4 надморска височина. Маршрутът към него преминава от Боровец до хижа „Ястребец“, през хижа „Мусала“ и Леденото езеро. Ако смятате пътя към върха за удивителен ще останете още по-изумени от гледката, която се разкрива от горе. Ще видите обектите през които сте минали, както и планината по един нов начин. Изкачването и самата гледка от върха са изключително зареждащи и ви изпълват с позитивизъм.

Самодивското пръскало

Waterfall

Макар и да не е сред най-известните водопади, Самодивското пръскало е един от най-красивите. До него се стига по екопътеката “Струилица – Калето – Лъката“. Името му произлиза от легендите, които разказват, че в миналото самодивите, които живеели край крепостта Калето, танцували около водопада. Самодивското пръскало се намира в Западните Родопи и е един от най-високите в планината. Намира се на около 3 километра от Девин. Водопадът е неземно красив и белязва сърцата, също както самодивите от легендите. И тук можете да усетите магията на планината, която ви помага да загърбите проблемите и да се насладите на прелестната гледка и спокойствието.

Бъндеришки езера

Езерната група включва 16 езера, но единствено пет са именувани – Жабешкото езеро, Дългото езеро, Рибното езеро, Муратовото езеро и Окото. Впечатление прави, че имената им наподобяват тези на Седемте рилски езера, а някои дори се повтарят. Най-високо е Жабешкото езеро. От неговите брегове се разкрива удивителна гледка към Муратов връх. Езерата са ледникови, а водите им се захранват от река Бъндерица. Намират се в Централен Северен Пирин. Динамичният преход и приказните планински гледки вдъхновяват, зареждат ви с енергия и ви помагат да избистрите ума си. Така се потапяте в необятната природа.

Райското пръскало

Най-високият постоянно течащ водопад не само в България, а и на Балканския полуостров е Райското пръскало. Внушителната му височина от 124 метра впечатлява, красотата му е несравнима, а от върха му се разкрива прелестна гледка към Стара Планина. Водопадът се намира в близост до Калофер и в някои части от града се разкрива гледка към него. Поради тази причина е още наричан Калоферско пръскало. “Пътят към Рая“ е достъпен за коли до местността „Паниците“, откъдето започва екопътеката, която преминава през резерват „Джендема“. Кръстен е така, защото е смятан за един от най-трудно проходимите в България и на Балканите, а думата „джендем“ означава Ад. Там прелестните гледки дебнат отвсякъде – без значение дали преминавате през равно поле или изкачвате по-висок хълм. Чувствате се като едно цяло с Балкана.


Четете още:

🔴 Валонското княжество – българският диамант на Адриатическия бряг

🔴 УНИКАЛНИ! Георги Христов и Валя Балканска пеят в ДУЕТ “Излел е Дельо Хайдутин” (ВИДЕО)

🔴 Животът ми е низ от конкретности, които изживявам до пълно изтощение





Източник: itravel-bg





Коментари

горе