Чудо в Пловдив: Роза цъфна посред зима



Роза цъфна насред зима в двора на пловдивска детска градина. Цветето е изпреварило с 4 месеца  времето, когато обикновено отваря пъпки.  Градските дворове пък вече са пълни с кокичета.  

Причината за необичайното явление е меката зима с нетипично високи за януари температури.  Както „Марица” писа, позовавайки се на агрометеоролози, в резултат на необичайно топлото време по-рано от обикновено тази година е започнал и цъфтежът на бялото кокиче и някои декоративни храсти като форзиция и лоницера.

При най-ранните овощни видове, като бадемите, също беше регистрирана фаза набъбване и разпукване на пъпките, каза ст. н. с. Надежда Шопова, агрометеоролог от пловдивския филиал на НИМХ-БАН. Тя добави, че  условията дават възможност за протичане на вегетационни процеси при зимуващите култури. При житните посеви продължава фенофаза братене, а при рапицата - розетка.  

Ако се сбъднат прогнозите на синоптиците за застудяване през уикенда, се очаква малко по-ниските температури да задържат развитието на растенията. „Съществена промяна във фенологичното състояние на житните растения  и рапицата обаче няма да се наблюдава. На този етап растенията продължават вегетация и черпят почвена влага предимно от повърхностния почвен слой. Въпреки по-ниските температури, в отделни райони ще продължи да се наблюдава набъбване и разпукване на пъпките при някои овощни и декоративни дървесни видове", каза още ст. н. с. Надежда Шопова.

И ако природата е леко объркана какво обяснение да даде за цъфнала роза през януари, деца от ДГ „Наталия” намериха с лекота свое: Звярът я отглежда за своята Красавица.


Четете още:

🔴 Покъртително от един бивш общински служител! Без ток, без пари, гладен и отчаян! (ВИДЕО)

🔴 Прекрасна новина! Цвети, родена в Русия, откри баща си в петричкото село Първомай!

🔴 Майка и 4 деца преживяват със 105 лв. детски от държавата, оцеляват с помощ от приятели и добри хора





Източник: Марица





Коментари

горе