Подземен град лежи под българско село в Родопите



Подземен град е скрит в подножието на Ивайловградското село Хухла.
Входът на древния град все още не е открит. Легендата гласи, че това ще стане, когато „Дочакаме по-добри времена”. Според местните хората България все още не е готова за тайните на това свято място. Те обещават, че тези лабиринти ще бъдат показани, когато премине Ерата на псевдоархеолгията.Село Хухла е уникален археологически комплекс, известно е със своите мистерии.
От хълмът „Свети Илия” над село Хухла се открива добър хоризонт към Гърция и Турция. Гледката е планителна , а усещането не може да се опише с думи. Хълмът е с доказани аномалии в магнитното поле. Митовете гласят, че който се изкачи на този мистериозен хълм моментално се оправя. Омърлушените се възстановяват , болните се излекуват, а бездетните зачеват. 

Митове и легенди около село Хухла

На върха на възвишението има останки от стар кладенец, известен със своята лечебна сила. Пресъхването му е свързано с древна легенда. Тя гласи, че всяка година тук идвал елен, който сам се е предлагал за жертвоприношение. Но една година еленът закъснял и последвало голямо земетресение, което довело до пресъхването на кладенеца.

Християнството свързва възвишението с култа към Свети Илия. Древно поверие разказва, че в този район е неговият гроб. Векове наред на Илинден момите са катерили този връх. Старите хора разказват, че на върха имало черква, където се събирали и пеели.

Християнството свързва възвишението с култа към Свети Илия. Древно поверие разказва, че в този район е неговият гроб. Векове наред на Илинден момите са катерили този връх. Старите хора разказват, че на върха имало черква, където се събирали и пеели.Някога поминък на хората в района било въглищарството и добивът на злато, извършван по технология непозната и до днес.

Друго, считано за свято място в местността, е водопадът, който се намира на около 400 метра под върха „Свети Илия”. Според митовете от основите на този водопад тръгва тунел, свързан с коридорите на подземния град под село Хухла. Легендарният град представлява лабиринт от тунели и водопади, които крият мистерията на древното селище от векове. 

Всяка година по Илинден, когато забие камбаната с механизъм на стар Москвич, мистериозен селски съвет връчва наградата „Почетен селянин на Хухла”. Статуетката визуализира земното кълбо в пробит селски цървул.

В село Хухла е роден известния поет Ивайло Балабанов. Там се е преселил със семсйството си и народният музикант Ангел Петров Ангелов -изключителен кларинетист, роден в с. Куманич Гръцка Македония.


Четете още:

🔴 Млад българин помага на учени от 60 страни

🔴 Молитва изчиства греховете в семейството

🔴 Село Косово-спокойствие и хармония в сърцето на Родопите





Източник: Родопчани





Коментари

горе