Държавата отново може да има контролен дял в "ЧЕЗ - България"



"Премиерът Бойко Борисов иска да има пълен контрол върху сделката за продажбата на активите на енергийното дружество ЧЕЗ".

Това обяви след среща с министър-председателя собственикът на дружеството "Инерком", избрано за купувач на активите на ЧЕЗ в България, Гинка Върбакова.

Извънредната среща се проведе в сградата на Министерския съвет преди съвместното заседание на парламентарните комисии по енергетика и контрол на службите за сигурност, насрочено за изслушване на представители на институциите, които проверяват продажбата на бизнеса на ЧЕЗ у нас. 

Върбакова уточни след разговорите си с българския премиер, че ще замине за Чехия като представител на собствената си фирма, а не на държавата, за разговори по сделката, като целта ѝ е да договори варианти, при които България да може да участва: 

"За да може да бъде гарантирана сигурността на крайните потребители.

Ако това ще успокои крайните потребители - да, склонна съм държавата да има участие в сделката.

Да прехвърля договора, който имам, стига продавачът да бъде съгласен на това", каза Гинка Върбакова и подчерта, че финансирането на сделката било публично и в него не участвали български банки. 

"Няма участие на български банки във финансирането", каза тя, допълвайки: 

"Заминавам за Чехия, за да мога да разговарям с продавача.

Искам да кажа, че финансирането е напълно публично и то ще стане ясно за всички, че става дума за финансиране от международни банки, които ще подкрепят сделката заедно с наше участие, разбира се.

Няма участие на български банки във финансирането". 

Министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че България има желание да участва в сделката и припомни, че чешкият премиер е разговарял с българския си колега Бойко Борисов и той е поискал да се потърси вариант за това.

Горанов коментира какви са възможностите за включване на държавата в сделката и откъде би могло да дойде финансирането: 

"Било през средства от бюджета, било през частно придобиване, през някои от енергийните компании да влезе в подобна сделка.

Но ние се включваме на етап, в който имаме подписан договор за покупко-продажба и сме в деликатната ситуация да зависим от волята на две независими от влиянието на държавата частни субекта, но виждаме добрата воля от страна на българското дружество да допусне държавата под една или друга форма в сделката.

Държавата ще се стреми да има контролен дял". 

Сделката за продажбата на "ЧЕЗ Груп България" на компанията "Инерком" беше обявена в края на миналата седмица и заради нея ресорният министър Теменужка Петкова подаде оставка, която все още не е приета. 

Пред "Хоризонт" директорът на чешкото издание "Лидове новини" Веселин Вачков разкри, че сделката е финансирана през офшорни фирми и три български банки: 

"Кредитът от "Уникредит Булбанк" би трябвало да бъде 180 млн. евро, от Fibank -  80 млн.

Последната информация всъщност я потвърди и ЧЕЗ - имаме изказване на говорителя на ЧЕЗ - говоря за Българската банка за развитие, че ЧЕЗ има на разположение писмо, което потвърждава този интерес за рефинансиране". 

Милена Стоева от "Инерком" опроверга информацията за офшорни фирми и обясни: 

"Обичайна практика е да се залагат акции на дружеството - купувач. Няма законова възможност да бъдат залагани активи на дружеството, които придобиваме". 

Чешкият премиер Андрей Бабиш заяви, че е "шокиран" от случващото се в България. 

Бойко Борисов представи получените от кабинета на Бабиш документи на депутатите, но в секретната секция на парламента. И каза: 

"Тези хора са ме сваляли един път от власт и сега искат същото да направят - този път с друг сценарий, по друг репутационен начин. Е, няма да стане". 


Четете още:

🔴 Горнооряховец се къпе в Янтра при минус 9 градуса

🔴 Вергил Ваклинов е български граничар, загинал при изпълнение на служебните си задължения по охрана на държавната граница на НРБ през 1953 г.

🔴 Лекари спасиха живота на онкоболна жена и бебето й





Източник: Lentata





Коментари

горе