На море в България. Защо не?



България е на първо място в класацията за най-евтини дестинации за лятна почивка в Европа. Това съобщи преди месец английският сайт „Дейли мейл“.

Българските курорти предлагат най-ниска цена за храна навън, чаша кафе и други необходими за всеки летуващ неща като слънцезащитен крем и студена напитка, сочат резултатите от проучване на немски туристически онлайн портал.

И все пак докато за англичани, германци и руснаци нашето Черноморие носи потенциал за Edna приятна (и изгодна) лятна почивка, то самите ние, българите, като че ли сме най-негативно настроени в мнението и коментарите си относно това да прекараш седмица от годишния си отпуск на родното Черно море.

Пробвайте! На случаен принцип попитайте 10 ваши приятели, колеги или познати какво мислят за идеята за отдих в най-източните точки на България. Сигурна съм, че преобладаващите съждения ще са отрицателни. Дори клонящи към чувството на омраза, което днес описваме с една така навлезнала в езика ни чужда дума – „хейт“.

Аз обаче отказвам да „хейтя“!

Факт е, че Черноморието предлага колоритен избор от възможности за релакс. А уединението има различни нюанси за хората.

Едни го разбират като непрестанни парти нощи, поляти в обилно количество алкохол, други - като семейна ваканция, трети – като къмпинг с живот на палатка и приятелски вечери край огъня на брега на морето…

Въпреки това общото схващане е, че брегът на българската морска ивица, от Дуранкулак до Резово, е прекалено застроен, и то хаотично. А девствените плажове и природа по нашите географски ширини отдавна не съществуват.

Макар и на места бреговата линия да има повече бетон отколкото пясък и миди, сега ще ви разкажа за няколко кътчета от него, заради които няма нужда да пътувате до Бали или Малдивите

Защото те могат да спрат дъха – и са на максимум 400 км от всяка точка на страната:

Алепу

Наричат го още Лисиче блато, защото в превод от гръцки думата „алепу“ означава лисица. Намира се на 6,5 км южно от град Созопол. От 1986 година мястото е защитена територия, изпълнено с видове птици, които няма да видите другаде из страната. Отделен е от морето с ивица пясъчни дюни и определено е един от най-красивите плажове в България.

Аркутино

Още една дестинация в близост до Созопол. Намира се на около 9 км от града, до устието на река Ропотамо. Цялата местност представлява красив залив, от който се открива още по-прекрасна гледка към острова Свети Тома. Островът е и единственото място в страна, на което можем да видим истински диворастящи кактуси - точно като в пустинята.

Синеморец

Тук очарованията на природата са десетки - река Велека, която преминава през самия плаж; скалите към местността Корабите, където според легендите в миналото унищожавали старите кораби; както и плажът Липите, заобиколен от гъста гора - един от малкото девствени плажни ивици, останали в България; плажът Листите, който е по-трудно достижим, тъй като до него се стига по тясна пътечка, но за сметка на това там можете да видите елени и сърни в естествената им среда.

Силистар

Един от разкошните плажове, недокоснати от бетонната истерия по морето. Намира се близо до Синеморец, попада и в територията на природен парк "Странджа". Гледката, на която можете да се наслаждавате на този залив, наистина е незабравима.

Резово

Резово е девствен плаж на самата ни граница с Турция, за който хората твърдят, че е място, на което времето е спряло. Той е и най-южната морска точка на България. Дестинацията е спокойна, не е пренаселена от туристи и всеки човек, търсещ уединение, може да се отпусне перфектно, заобиколен от море, природа и хармония.

Шкорпиловци

Шкорпиловци е най-големият плаж в България - с плажна ивица от 12 км. Намира се между Несебър и Варна. Все още селището има множество пространства с природа, тук се намира и резерватът "Камчийски пясъци", а мястото е перфектно за практикуване на морски спортове като сърфинг. 


Четете още:

🔴 Вдигнаха хотел със зоологическа градина, футболни игрища и панорамни спа центрове в Арбанаси

🔴 Константин ПАВЛОВ: Цяла вечност на ръба на пропастта

🔴 Ханс Кристиян Андерсен и пътешествията му из българските земи





Източник: edna





Коментари

горе