Григор Димитров спечели шоуто с Гофен и за пръв път е на полуфинал в Монте Карло



Григор Димитров победи Давид Гофен с 6:4, 7:6 (5) в зрелищен двубой и за пръв път в кариерата си се класира за полуфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Монте Карло. Българският тенисист ще се изправи срещу Рафаел Надал или Доминик Тийм в битка за място на финала.

Димитров изигра много силен първи сет, а във втория направи впечатляващ обрат от 0:4 гейма, за да стигне до четвърта поредна и общо седма победа в осмия си мач срещу Гофен.

Двубоят, който беше първи помежду им на червени кортове, продължи 1.46 ч. и премина през 19 точки за пробив. Димитров имаше цели 13, но реализира само четири от тях, докато Гофен беше доста по-ефективен и успя при три от своите шест.

Шампионът от финалите на АТП обаче показа страхотен характер и по-здрави нерви от белгийския си съперник в критичните моменти. Едва за втори път в кариерата си българинът ще играе полуфинал в "Мастърс" на червени кортове. Първият беше в Рим през 2014 г., когато на пътя му застана Надал.

Общо за пети път път Димитров е полуфиналист в турнир от сериите "Мастърс". Досега той е спечелил само един от двубоите за място във финала - миналата година в Синсинати, когато надигра Джон Иснър в два тайбрека, а впоследствие вдигна трофея след победа над Ник Кириос.

Българският тенисист достигна до финалната четворка в турнир на червени кортове за пръв път от кошмара в Истанбул през 2016 г., когато загуби по болезнен начин мача за титлата срещу Диего Шварцман.

Григор Димитров записа четвърта поредна и общо седма победа в осемте си мача срещу Гофен на ниво АТП

© Reuters

Григор Димитров записа четвърта поредна и общо седма победа в осемте си мача срещу Гофен на ниво АТП

Първият мач между Димитров и Гофен на червени кортове започна с пълна доминация на сервиращите. Двамата вкарваха висок процент първи сервис и печелеха с лекота подаванията си в първите пет гейма.

Димитров нанесе първия удар в двубоя. След като спечели само една точка в първите два сервис гейма на Гофен, българинът поведе с 40:15 в третия и проби от първия опит. Световният №5 затвърди предимството си с безупречен гейм на нула и поведе с 5:2.

При 5:3 Димитров сервираше за спечелването на сета, но се поддаде на напрежението и допусна пробив. Още в следващия гейм обаче белгиецът допусна поредица от грешки и отново беше пробит, което сложи край на първата част.

Григор Димитров спечели шоуто с Гофен и за пръв път е на полуфинал в Монте Карло

© Reuters

Вторият сет започна кошмарно за Димитров. Той изостана с 0:40 в откриващия гейм и беше пробит. Българинът имаше шанс за рибрейк, но го пропусна. Няколко минути по-късно той вече изоставаше с два пробива пасив и 0:4.

Димитров сложи край на серията на Гофен, който обаче спечели следващото си подаване и при 5:1 докосваше третия сет. В този момент шампионът от финалите на АТП започна впечатляващото си завръщане.

Гофен два пъти сервираше за изравняване на сетовете - при 5:2 и 5:4, но и в двата случая се пропука.

Особено инфарктен и драматичен беше десетият гейм, който продължи почти 13 минути и премина през пет точки за пробив и три сетбола.

Белгиецът се върна в гейма от 15:40, но след това пропусна шансовете си за спечелване на сета. Димитров проби при петата си възможност и изравни резултата - 5:5.

Двамата спечелиха следващите си две подавания и стигнаха до тайбрек.

Тайбрекът започна с ас на Димитров, който след това направи минипробив след грешка от бекхенд на Гофен. Белгиецът бързо го върна и изравни при 2:2. Българинът обаче реализира нов и поведе с 4:2 при смяната на полетата. Световният №5 стигна до два мачбола при 6:4 и с втория сложи точка на спора.

Григор Димитров спечели шоуто с Гофен и за пръв път е на полуфинал в Монте Карло

© Reuters


Четете още:

🔴 Президентът нападна Цветанов: Той по-трудно осмисля прочетеното (Видео)

🔴 Проговори бизнесменът, когото Десислава Иванчева набеди, че я е натопил

🔴 Десислава Иванчева обяви кой стои зад атаката срещу нея (видео)





Източник: Дневник





Коментари

горе