Търновски лекар стана Герой на общественото здраве в САЩ



Д-Р СВЕТЛА СЛАВОВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО БЕ УДОСТОЕНА С ПРЕСТИЖНАТА АМЕРИКАНСКА НАГРАДА „ГЕРОЙ НА ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕ ЗА 2018” НА СЪВЕТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В ЛЕКСИНГТЪН, ЩАТА КЕНТЪКИ, САЩ. Отличието се връчва всяка година в рамките на Националната седмица на обществено здраве и се присъжда на хора, допринесли за подобряване здравето на тамошното население.

Д-р Славова е доцент по биостатистика в Университета на Кентъки, а повод за наградата са нейните изследвания върху смъртните случаи след свръхдоза наркотици. Търновката е автор на десетки проекти, касаещи преустановяването на злоупотреби с дрога и многобройни научни разработки, свързани с анализ на разрастването на зависимостта към опиати. Доцентът се захваща с темата за наркотиците преди повече от 10 години, а съвсем наскоро трудът й бива увенчан с огромен успех. Здравният отдел на Лексингтън получил близо 100 000 долара за лекарството „Налоксон”, което предлага безплатно на наркозависимите жители на града като противодействие срещу свръхдоза от дрога, с цел свеждането до минимум на смъртните случаи. С това постижение търновката безспорно се превръща в герой за местната власт, тъй като разработките й дават ясна представа за епидемията от злоупотреба с опиоиди и разширяват възможностите за противодействие на проблема, както и за семействата на пристрастените, които са загубили надежда за връщането на техните близки към нормален начин на живот.

Д-р Славова получи приза по време на заседанието на Общинския съвет в Лексингтън на 12 април. Наградата е връчена от кмета на града Джим Грей, преседателя на Здравния борд на общината д-р Кейси Алан-Брайен и щатския комисар по здравеопазването д-р Крайг Хъмбо.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴
Устоял на времето! Бай Горан – още един столетник!

🔴 Млад мъж с голямо сърце дава колите си безплатно на абитуриенти

🔴 Скоба за паркиране за малко не доведе до бой в центъра на София (ВИДЕО)





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе