Пълна промяна за Западен парк за 11 млн. лв. Какво да очакваме?



След по-малко от година софиянци ще се сдобият с напълно нов облик на един от най-старите си паркове, Западен парк. 

Ремонтът трябва да започне до седмици и ще продължи 10 месеца.

Изпълнението на реконструкцията е поверено на „Галчев инженеринг“, фирмата, която работеше по ремонта на НДК за българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Компанията ще получи 8,5 млн. лв. с ДДС.  Толкова е и сумата, която получаваме от еврофондовете за ремонта.

Какво ще бъде променено

Приложението Civi, което свързва граждани и общини, често получава сигнали за занемарени градски пространства, а множеството оплаквания показват, че градът има нужда от свежи места за разходка и почивка.

Затова е хубаво читателите на Civi да знаят, че ще бъдат възстановени общо 530 дка от Западен парк.

Ще бъде ремонтиран главния вход, настилките на алеите ще бъдат подменени, ще бъдат възстановени сухия фонтан и цветната изложба и розариума, обеща кметът на София Йорданка Фандъкова.

Ще бъде отворен вход към район „Люлин“, за да може гражданите на тази зона да имат по-удобен достъп.

Нова поливна система, видеонаблюдение и осветление ще са част от новите екстри, с които ще се сдобие парка. Проектиран е и специален веломаршрут, свързан с градските велоалеи.

Това  е втори мащабен за облагородяване на градската среда

Първият беше преди близо две години, когато в София се появи първият изцяло нов парк от 30 години насам Парк „Възраждане“ заема 52 дка площ  в кв. „Зона Б5“ и главен вход към бул. „Скобелев“. Строителството му започна в края на 2015 г. и приключи в началото на следващата година (2016 г.). Проектът е изпълнен под ръководството на Доц. д-р ланд. арх. Веляна Найденова и е на стойност 6 млн. лв., но има безценно значение за няколко съседни квартала.

Ако забележите нередност

Ако забележите нередност, свързана с ремонта на Западен парк или други паркови пространства, както и за всички останали проблеми на вашето населено място, сигнализирайте на общината.

Най-лесния начин за това е чрез приложението Civi.

Всичко, което трябва да направите, е да изтеглите апликацията на смартфона си и да добавите снимка, описание и адрес на проблема, който сте забелязали.

Операторите на приложението ще изготвят правна обосновка и ще входират сигнала към съответната отговорна институция с настояване за бързото му разрешаване.

Ако ваш съгражданин вече е публикувал сигнал по същия казус, можете да го подкрепите чрез бутона “Подкрепи”. По този начин показвате, че проблемът засяга и нарушава спокойствието на много хора.

 


Четете още:

🔴 Великият Георги Аспарухов - Гунди

🔴 Мегаскандал! Темата на матурата за 12 клас изтекла още на 11 май (СНИМКА)

🔴 Те бъркат в джоба: Ето ги новите екотакси за автомобилите





Източник: civi





Коментари

горе