Рибки изпълняват желания в Асеновград





Асеновград, който се слави още като българския Божи гроб заради многобройните си църкви и параклиси, е едно от най-чудотворните места в страната ни. Там се намира и вълшебната църква „Св. Богородица Рибната“.

Тя е построена през 1834 г. в чест на Света Богородица. На чудотворното място е имало стар храм, който се предполага, че е носел същото име и е бил издигнат през XII век.
Според легендата, ако човек отправи истинска чиста молитва към Бога и се вгледа в плуващите в кристалните води на извора рибки, молбата му ще бъде чута, а желанието – изпълнено. Особено впечатление прави съставът на водата, която извира под църквата. Тя не съдържа хлориди, сулфати и фосфати – основен белег, характерен за минералните и геотермални води. Липсва и всякакво органично замърсяване, което е абсолютен парадокс, защото в извора от дълги години живеят чудотворни рибки.

Друг феномен, който трудно може да бъда обяснен от науката, е, че за обитателите на аязмото не се грижи никой, нито някой някога ги е хранил. Мистерия витае и около неясния им произход. Много хора са задавали въпроса откъде са се появили, но и до днес никой не може да даде отговор. Поверието гласи още, че извиращата вода в църквата има изключителни лечебни свойства. Тя помага при очни, бъбречни и други болести, особено когато лечението е свързано с дълбока, искрена и чиста вяра.

В олтара пък се пази камък от гладиаторско надгробие с изразителни сцени на двубой от времето на римското владичество по тези земи. В самата църква има чудодейна икона, наричана от вярващите „Бързата Света Богородица“ заради факта, че ако човек я помоли за нещо добро и важно, то се изпълнява незабавно.


Четете още:

🔴 Не ви ли е срам да мърсувате с Вапцаров?

🔴 Княз с българска кръв е 123-ти в реда за британската корона

🔴 Български хора: Еленино, Бяла Роза, Дайчово и Право





Източник: Ретро





Коментари

горе