Това място пристрастява



Няма и 60 километра от София и час път с кола. Толкова ви дели от друг свят, сякаш от приказките. Назад остават мръсният въздух, задръстванията, вечно бързащите нанякъде хора и препускащите в главата мисли. Тук цари покой, постоянно, но ненатрапчиво жужат пчели, съзнанието се прояснява и безброй цветове преливат един в друг...

Тук е и Ясен. Един млад човек, ентусиаст, идеалист, мечтател или ...човек, който превръща парче земя в ботаническа градина. Ама такава, която те оставя без дъх.

Ако спрете до малка синя сграда, която се оказва кметството на Борика, и прочетете табелата „Ботаническа градина Борика”, две крачки ви делят от приказката. 





Някога ботаническата градина е била мястото, в която са живеели бабата и дядото на Ясен. Както почти всеки, и той прекарвал летата си там. За да се завърне един ден. А този един ден е преди четири години, когато решава да опита да направи ботаническа градина. Любовта му към растенията се заражда още от малък. А след това си купува, донася и поръчва цветя от цял свят. И на мястото на бурените се появява нещо, трудно за описване. Трябва да се види, за да се усети. 

Миналата година купува малко от съседния имот и разширява градината. И може би защото най-хубавите неща винаги се случват трудно, а най-големите мечтатели трябва да падат по пътя, но проливните дъждове от последните седмици съсипват част от градината. И второто езерце, което с усилна работа до късна доба вече е възстановено. До година и цветята в тази опустошена част ще се възстановят. И ще бъде още по-красиво. Това е сигурно.

Отидете и вижте това място. Но внимавайте – трудно ще си тръгнете и рискувате да се пристрастите. И дълго пред погледа ви ще бъде една градина, излязла сякаш от приказките...И направена със сърце и душа.

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg





6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg





12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg





18.jpg

19.jpg

20.jpg

Градина "Борика" е отворена всеки ден от 9:30 до 19:00 часа.


Четете още:

🔴 Ген. Иван Колев – бащата на българската конница

🔴 Злато, сребро и бронз грабнаха български ученици на световната олимпиада по химия

🔴 Изумителната история на Преславското съкровище





Източник: newme





Коментари

горе