Гробница на знатно аполонийско семейство без аналог откриха край Созопол (Снимки)



Най-голямата фамилна гробница, известна досега от проучванията на Аполонийския некропол, беше открита в частен имот, разположен по северния склон на възвишението Буджака, южно от Созопол. Сензационното откритие е дело на екип от български и френски археолози, ръковеден от д-р Теодора Богданова, директора на музея в Созопол Димитър Недев и Александър Баралис, съобщиха от морската община.

"Важното в случая е не само, че гробницата е най-голямата, откривана досега, но и това, че представлява затворен комплекс със следи от погребални и постпогребални ритуали. За първи път подобно нещо се открива в подмогилен насип. Досега има открити 3-4 по-малки гробници в плоския некропол", сподели пред 24 часа археологът Димитър Недев.

Проучената надгробна могила датира от втората половина на IV- началото на III век пр. Хр. Съоръжението е с правоъгълна форма, изградено от масивни, добре оформени квадри варовит пясъчник, каза археологът Димитър Недев. В могилата са положени останките на две жени и мъж, вероятно членове на знатна аполонийска фамилия. Скелетните останки са в цистови гробове, при които гробната камера е оформена от дялани блокове, с масивно каменно покритие. Основния гроб е в централната част на гробницата и в него са намерени желязна ножица, бронзова стригила и гърненце. Стените на гробната камера са оцветени в червено - цветът на прераждането, обсняват археолози, според които гробът е на жени.

В непосредствена близост е изградено аналогично гробно съоръжение, в което са положени останките на мъж и богати дарове към него.По-късно върху покритието на втория гроб е била погребана жена, показват проучванията. Това е най-късното погребение, извършено в обема на гробницата, след което е натрупан могилният насип от глина и ломени камъни. Открито е и депо от натрошени съдове, при които ритуално са пробивани дъната им, а в един от цистовите гробове е намерена сребърна монета на Аполония. Извън стените на гробницата са регистрирани и няколко обредни огнища, свързани с постпогребалните обичаи. Те представляват останки от т. нар. погребални угощения, които се извършвали в памет на мъртвите.

Скелетните останки са в цистови гробове, при които гробната камера е оформена от дялани блокове, с масивно каменно покритие.

Анализът на проучените структури, допълнен с съответните антропологични, палеоботанически и остеологични изследвания представя един цялостен гробничен комплекс, чието пълно проучване ще даде възможност за реконструкция на погребалните обичаи на древните аполонийци, коментира Димитър Недев.

Желязна ножица и гърненце са открити в основния цистов гроб.

Археологическата находка привлече вниманието на френския посланик Ерик Льобедел, който заедно с директора на Френския културен институт Фабиен Флори разгледаха на място откритието край Созопол.


Четете още:

🔴 Село Момчиловци – здравен и духовен център на Родопите с чудодейното аязмо и... (Снимки и ВИДЕО)

🔴 Акад. Любомир Желязков бил мозъкът на BG фармацевтиката

🔴 Люляк цъфна в Шумен, кестени във Видин





Източник: 24 часа





Коментари

горе