СПА курорти, минерални извори и условия за балнео туризъм в България (Снимки и ВИДЕО)



Балнео туризъм, СПА или по-модерната чуждица уелнес туризъм са имената на здравословния туризъм в България. Малката ни страна е изключително богата на природни дадености. Това важи и по отношение на условията за здравословно лечение с минерални води, лечебна кал и други природни богатства. Тя е сред малцината страни в Европа имащи тези природни дадености.

Страната предлага на местни и чуждестранни туристи богатството на около 550 минерални извора и около 1600 извора с горещи и карстови води. Карстовия релеф на България е именно източник за множеството водопади, пещери и извори на територията й. Възможностите за Балнео туризъм тук са неограничени. Традицията на използване на тези природни богатства датира още от времето на древните Тракийски племена.

Когато те са обитавали земите ни, прочутите им лечители са били известни на мнозина народи на времето. В последствие образувалата се римска империя на част от територията ни доразвива природните лечебни извори. Множество минерални бани, терми, извори и чешми са изградени. Те са били средища на бурен обществен живот. Запазени са и до днес част от тях –

Сердика(София), Одесос(Варна), Германея(Сапарева баня), Диоклецианопол(Хисар), Пауталия(Кюстендил), Марцианопол(Девня). В последствие са открити и облагородени още много извори. За да достигнем днес до признанието, че нашенски курорти, като Сандански и Велинград са обявени за най-добрите курорти за Балнео туризъм на Балканите. В курорта ни Сапарева баня се намира единствения по рода си в Европа топъл гейзер с минерална вода.

Температурата му достига сто и три градуса по целзий. Находища на ценната лечебна торфена и лиманна кал в страната са: „Атанасовското езеро“, „Шабленската тузла“, „ Поморийско езеро“, „Балчишка тузла“ и „Варненско езеро“. Курортите изградени в тези местности са на най-високо Европейско ниво на услугите. Карловската и Санданско-Петричката котловини ни предлагат лечебни находища на кал и торф в близост до град Баня и село Марикостиново.

Пълната гама от услуги, разнообразието на предлаганите програми и процедури е предпоставка за Балнео туризъм на ниво отговарящо на международните стандарти. Може да се открият процедури и услуги, като сауна, балнеокозметика, фитнес, програми за лечение на стреса и наднорменото тегло, соларни практики, акупунктура и акупресура, лечебна физкултура и вани с минерална вода, иглотерапия, терапия с лазер, рефлексотерапия, лечение с кал, ароматерапия, фитотерапия и терапия с парафин. Малката ни и китна страна може да предложи много, за постигане на здрав дух и здраво тяло на всеки решил да се възползва от здравния туризъм тук.


Четете още:

🔴 Илия Бешков: Имам видение за народ с празник в душата, поминък в ръцете и смирение в сърцето

🔴 Неделя Щонова: За една вяра, твърда като скала и оцеляла в лабиринт от трудни решения

🔴 Симеонов към протестиращите майки - "група кресливи жени". Те: Оставка!





Източник: opoznaybulgaria





Коментари

горе