ЦИК призна, че не може да гарантира сигурност за вот при всеобщо машинно гласуване



ЦИК призна, че не може да гарантира сигурността на вота при машинно гласуване във всички секции. Управляващите искат Информационно обслужване да изготви устройствата за гласуване.

Те искат гаранция за запазване тайната на вота, пише news.bg.

Машинно гласуване не може да има във всяка секция, според мнозинството. Такова гласуване управляващите предлагат да има в секции с над 300 избиратели. 

Освен това предлагат и да няма номерация в бюлетината, за да се избегне феномена 15/15 (б.р. с който Момчил Неков стана евродепутат), тъй като той води до изкривяване на вота.

Председателката на ЦИК Ивилина Алексиева подчерта, че законопроектът в голяма степен отговаря на позицията на изборната администрация. ЦИК изпитва затруднения с осигуряването на машинно гласуване в някои секции.

Затрудненията не са от организационен характер, посочи тя. Не във всички секции можело да се гарантира сигурност на вота.

ЦИК иска Информационно обслужване да влезе със специален статут при обработката на резултатите в Изборния кодекс, както е с печатницата на БНБ. По-дълги срокове за тестване на машинния софтуер иска още изборната администрация.

За местните избори ЦИК се притеснява, че при машинен вот избирателите могат да се объркат, защото освен за кмет, гласуват и за общинари. А за електронното гласуване ЦИК иска то да се обвърже с електронната идентификация. Комисията може да въведе бюлетини без номерация.


Четете още:

🔴 Мистерията "Каменната сватба"

🔴 Най-хубавите подправки за риба

🔴 Пиян шаран





Източник: Petel





Коментари

горе