Ето какво се случва със стомаха ви, ако пиете вода по време на хранене



Кой от нас не пие кафе по време на закуска или сок по време на обяд, а за вечеря чаша вино с вечерята примерно? Някои дори ядат супа с чаша освежаваща течност! И все пак, дали да се пие течности с храна е правилно? Някои диетолози и привърженици на здравословния начин на живот казват, че е невъзможно да се пие храна, защото течността разрежда стомашния сок , влияе върху киселинността й и забавя процеса на храносмилане. Други са непоколебими: и казват пийте и то по много! А ние се чудим кое е правилното и какво да правим?

Редакторите ни затова решиха най-накрая да разберат дали е възможно да се пие и яде едновременно и как този навик може да повлияе на работата на стомашно-чревния тракт. Това казват опитни диетолози и компетентни гастроентеролози!

Гледната точка на тези, които не пият по време на хранене, е съвсем логична: водата разрежда стомашния сок и слюнката, измива важните ензими, необходими за усвояването на храната, и това оказва негативно влияние върху здравето. Всъщност логичните предположения са далеч от физиологичните процеси - те са много по-сложни.

Процесът на храносмилането не започва в стомаха, а в главата: когато човек предвижда вкусна храна, се образува слюнка в устата. Дъвченето на храната се смесва със слюнка, обогатена с ензими, така че тя вече е омекотена в стомаха. След това процесът е свързан със стомашния сок.

Стомахът на средния човек се нуждае от 3-4 часа, за да усвои обилния обяд и да го превърне в химус - течно вещество. Този химус напуска стомаха и пътува през червата, където дава на организма полезни хранителни вещества.

И ако храната остане в стомаха в продължение на няколко часа, водата не се задържа дълго време - 300 мл вода ще напусне стомаха за 10 минути. Ако измивате храната с вода, тя бързо преминава през храносмилателната система, допълнително овлажнява сухата храна.

Влизайки в стомаха по време на хранене, водата не променя значително киселинността на стомашния сок. Да, и действието на храносмилателните ензими, тя не потиска, а по-скоро им помага да се справят по-добре със задачата. Работата на ензимите се извършва в течна фаза, този факт е важен и за усвояването на хранителните вещества след смилането в кръвта.

Дори ако всъщност ядете сухи храни, самото тяло тайно ще освободи необходимото количество течност в стомаха и червата. Между другото, около 2 литра течност на ден се освобождава в стомаха!

Човешкото тяло е сложна система. Дори и да пиете галон вода, това не влияе на киселинността. Ако стомаха чувства, че не може да се справи с процеса на храносмилането, той ще развие нова порция ензими и ще повиши киселинността на стомашния сок, Между другото, водата влиза в стомаха и заедно с храната, примерно един портокал е 80% вода.

Привържениците на яденето на суха храна твърдят, че ако влезе в стомаха, докато яде, водата изтласква неразградена храна от стомаха направо в червата. Поддръжниците на питейната вода мислят, че дори ако течността напусне стомаха по-рано от твърдите тела, тя не влияе на скоростта на храносмилането им и със сигурност не изтегля част от храната в червата

Изводът е прост: ако сте свикнали да пиете нещо по време на хранене, можете да продължите без разкаяние! Водата, ако я пиете правилно, не носи никаква вреда. Напротив, течността помага за омекотяване и по-добро смилане на суха храна, подобрява работата на храносмилателните ензими и подобрява усвояването на полезни хранителни вещества. Не трябва да пиете, докато не дъвчете и не поглъщате храната - тя трябва да бъде напълно наситена със слюнка.

Има още един плюс: когато човек пие по време на хранене, той прави най-малкото, но спира, а това забавя хода на храненето. В резултат на това се консумира по-малко и злополучното усещане за тежест след преяждане може да бъде забравено!

Ако сте свикнали да пиете вода, а искате чай, няма разлика. Течността влияе равнозначно на храносмилателните процеси, било то чай, вода с лимон или кафе. И въпреки че температурата на течността също не влияе на киселинността и скоростта на храносмилането, специалистите по хранене все още препоръчват избягването на твърде студена и прекалено топла вода .

Навикът за пиене на вода с лед може да предизвика не само процесите на ферментация и гниене в стомаха, но и да причини такива заболявания като колит, ентерит и дисбактериоза.

Да пиеш или да не пиеш зависи от теб! Ако решите да не пиете, такъв навик определено няма да ви навреди. 


Четете още:

🔴 Ванга обича двама мъже на име Димитър

🔴 Българин, живял и работил 28 г. във Венецуела: В момента хората умират, защото лекарите нямат дори спринцовки

🔴 Така се прави! Български кмет дава по 1000 лв. за новородено дете – вижте условията!





Източник: За Жената





Коментари

горе