Малък трик, с който петуниите цъфтят като полудели от пролет до есен - малко листа, пищен цвят:



Петунията е едно от любимите ни градински цветя през лятото. Красивите ѝ пъстри цветове са истинска радост за окото, а когато се отрупа в цвят, прозорецът сякаш грее! Важно е да познаваме особеностите на петунията , за да се радваме на цъфтежа ѝ цяло лято.

Една от най-важните стъпки е правилното подрязване .

лилава петуния

Към днешна дата има много разновидности на тази „царица на цветната леха“, които се отличават с височината на храста, огромно разнообразие от нюанси и размер на цветовете ...

храст петуния

Обикновено начинаещите (или тези, които имат затруднения с отглеждането на петунии от семе) си купуват готово растение или разсад, който има много стъбълца, 5-6 броя. Именно на тази възраст на растението се прави първото подрязване.

Ако го направите на правилното място, ще осигурите сила на новите издънки и тогава те ще бъдат устойчиви на механични повреди. Ето така трябва да изглежда подрязването на правилното място:

подрязване на петуния

Отделената част от стъблото трябва да бъде поне 3-4 см. Защо толкова много? Ако отстраните само върха на стъбълцето (а това е най-тънкото място на стъблото), тогава растящите странични издънки на това място често ще се откъсват от силния вятър при лошо време.

градина с петунии

За да се развият страничните издънки се прави същата процедура - отрязва се (откъсва се) горната част на стъбълцето. Тук важи същият принцип - отрязаното стъбло трябва да е поне 3-4 см.

Колко пъти за сезон трябва да извършите тази процедура? Подрязването се извършва, когато страничните стъбла достигнат дължина от около 10-15 (може би малко повече), тогава подрязването може да се повтори.

красива бяла петуния

Повтаря се, докато храстът стане пищен и великолепен на вид. Имайте предвид, че при постоянно скъсяване на стъблата и интензивен растеж, растението изисква подхранване. Ако не го направите, ще имате много нови стъбла, но те ще бъдат тънки. Изобилен цъфтеж няма да видите. Само с добра грижа, своевременно поливане и правилно подхранване петунията ще ви се отплати с красотата си.

красива розова петуния

И още един много важен момент! С времето се премахват всички увяхнали цветове те отнемат много енергия от растението.emchyjinka.ru Источник: https://jemchyjinka.ru/2019/03/18/kak-dobitsya-chtoby-petuniya-tsvela-pyshnym-tsvetom/?fbclid=IwAR3uH-LGGvhu7cwd52qsljReovo2EJp46-EeW_ZYU8zizpNw6UM3ebAv-vY


Четете още:

🔴 Всяка година от 15 години насам той изминава 13000 километра, за да види ранената си любима: история за истинската любов

🔴 Още не се е съвзела от смъртта на Шабан Шаулеч, нова трагедия за една от най-близките му

🔴 Нови снимки от звездната сватба на Софи Маринова и Гринго





Източник: За Жената





Коментари

горе