Празнична трапеза за Цветница





Цветница е един от най-светлите и големи пролетни празници. Традицията повелява трапезата да бъде пищна и съобразена с обичаите, за да има в къщата здраве и берекет. Салатата задължително трябва да бъде със зеленолистни зеленчуци, а основното – независимо дали постите или не, е хубаво да бъде някакъв вид риба. Баницата също трябва да намери място на масата, а в някои краища на България тя е заменена от специален обреден хляб.


Салата със спанак

ПРОДУКТИ: 300 г кускус (без варене), 150 г грах, 100 г бейби спанак, 80 мл зехтин, 30 мл ябълков оцет, 2 моркова, 1 връзка репички, 1 връзка пресен лук, 2 стръка пресен чесън, 4 стръка мента, 1 ч. л. сумак, сол на вкус.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кускусът се смесва с 20 мл от зехтина и се залива с 350 мл гореща вода. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя за 2–3 минути да набъбне. Репичките се почистват и се режат на тънко, а ментата се наситнява. Морковите се режат на кръгчета, лукът и чесънът се наситняват и се запържват в 20 мл от зехтина. Накрая се слага грахът и се готви за кратко. Кускусът се разбърква със запържените зеленчуци, репичките, ментата, сол на вкус, останалия зехтин, ябълковия оцет и спанака. Салатата с поднася, поръсена със сумак.


Риба плакия

ПРОДУКТИ: 150 г черни маслини (без костилки), 3 глави лук, 1 консерва домати на кубчета (400 г), 1 кг скумрия, 1 червена печена чушка, 1/2 ч. л. риган, 4 с. л. зехтин, 4 скилидки чесън, кората от 1/2 лимон, сол и черен пипер на вкус, магданоз за сервиране.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Рибата се почиства от костите. Лукът се нарязва на полумесеци, а чушката – на ивички, и заедно с наситнения чесън се запържват в 2 с.л. зехтин в тавата, в която ще се готви. Наливат се доматите и се овкусява с риган, сол, черен пипер и настърганата лимонова кора. Добавят се и маслините. Отгоре се слага рибата, залива се с останалия зехтин и се овкусява със сол и черен пипер. Ястието се пече 10–15 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. Сервира се с наситнен магданоз.

Странджанска баница

ПРОДУКТИ: 800 г брашно, 400 мл вода, 1 с. л. оцет, 1 с. л. олио, сол на вкус, олио за намазване, 3 яйца за намазване. За плънката: 500 г пресен спанак, 2 връзки лапад, 1 връзка пресен лук, 1/2 връзка джоджен, 400 г краве сирене, 4 яйца, 300 г гъсто кисело мляко, 125 г краве масло, 1 ч. л. сода бикарбонат, сол на вкус.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: От пресятото брашно, оцета, олиото, малко сол и вода, колкото поеме (около 400 мл), се омесва меко тесто. Разделя се на 5 топки, които се намазват с олио и се оставят да починат за кратко. Спанакът и лападът се измиват и се задушават заедно с нарязания на ситно лук в 1 с. л. сгорещено масло, докато омекнат. Ако има нужда, се отцеждат от излишната вода. Оставят се да се охладят леко. Прибавят се яйцата и се разбърква. Содата се гаси в киселото мляко и се добавя в съда заедно с наситнения джоджен. От тестото се разточват тънки кори. Дъното на тавата се намазва с масло, слага се кора, отгоре зелена плънка и се поръсва от натрошеното сирене. Това се повтаря до изчерпване на продуктите, като се завършва с кора, която се намазва с масло. Правят се разрези и се залива с 3 разбити яйца.


Ягодово реване

ПРОДУКТИ: 150 г ягоди, 180 г захар, 150 г брашно, 50 г краве масло, 10 г ванилова захар, 5 яйца, 10 г бакпулвер. За сиропа: 220 г захар, 200 г ягоди, 1 лимон.

ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват на сняг с половината захар. Жълтъците се разбиват с останалата захар и ваниловата захар. Смесват се и се разбъркват внимателно. Към тях през цедка се сипват брашното и бакпулверът и внимателно се разбърква. Правоъгълна тава се маже с разтопено масло. Слагат се нарязаните на кубчета ягоди, а върху тях се разпределя тестото. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до готовност – 20 минути. В дълбок съд се загряват захарта и 300 мл вода. Ягодите се пасират, прецеждат се и се наливат в касеролата. Готви се, докато се получи сироп, междувременно се отпенва. Накрая се добавя лимоновият сок. Реването се дупчи с шиш и се залива с топлия сироп. Оставя се в хладилник за 2–3 часа. Поднася се с разбитата с ванилова захар сметана и ягоди.


Четете още:

🔴 Андрей Слабаков: Моите грехове

🔴 В неделя, 21 април е Цветница: 3 неща, които задължително трябва да направите в този свят ден!

🔴 Великденско чудо с Мариана от Пловдив





Източник: Ретро





Коментари

горе