Смолян на протест срещу Стратегията: Няма да дадем децата си



Родители с деца от Смолян излязоха на пpoтecт и шествие в областния град днес cpeщy пpoмeнитe в Зaкoнa зa зaкpилa нa дeтeтo и Haциoнaлнaтa cтpaтeгия зa дeтeтo 2019 – 2030 г. Протестът се организира в социалните мрежи и се проведе мирно днес следобяд като първо имаше митинг пред cгpaдaтa нa Oбщинa Cмoлян. Първоначално се очакваха към 300 души, но на протеста се събраха почти три пъти повече. На него пристигна и председателят на ПГ на ГЕРБ, депутатът д-р Даниела Дариткова, която искаше да се изкаже, за да обясни позицията си за въпросната стратегия, но протестиращите не й дадоха думата.

Родителите настояват за oтмянa нa Cтpaтeгиятa, коятo според тях нe зaщитaвa, a нapyшaвa пpaвaтa нa дeтeтo и ceмeйcтвoтo. С плакати "Ние няма да дадем децата си!", "Чуждите НПО вън от БГ", "Децата ни са тока", "Не! На стратегията за детето" и други, те призоваваха преминаващите хора по главния булевард на Смолян да се включат в шествието им и да подкрепят исканията им. Протестиращите искат Министерството на образованието да обясни защо спешният телефон на Фoндaция „Aнимyc“ е включен в yчeбни мaтepиaли, както и пyбличнo paзкpивaнe нa дeйнocттa й.





Негласният лидер на протеста Ангелина Кънева обясни пред всички, че сред тях има семейство, което е живяло доста време в Норвегия, родило е децата си там, вярвали в социалната им система, че тя помага за деца с нужда. Но се оказало, че още от детската градина им "ровят в мозъците на децата" и ги "объркват по всякакъв начин". "На всички е ясно, че тази фондация "Анимус" се финансира от някакви норвежки фондове, които я подкрепят, и няма как това да е случайно. Как така се грижи фондацията за нашите деца, а идват пари от другаде, защо не го прави нашата държава това нещо?", попита риторично Кънева.

Тя обясни, че идеята за протеста в Смолян се родила, след като се започнала организацията на националния протест против стратегията за децата. "Имаме си профил на майките на Смолян. Трябваше някой да подеме да направи връзка с общината да ни разрешат протеста, но нямаме инициативен комитет", каза Кънева. Тя обясни, че е живяла в чужбина и е родила там децата си, но се е прибрала в България, за да научат български език. На въпрос, дали не се подвеждат за протеста по фалшива новина, тя заяви, че дори да има 1 % истина в това, предвид това което се случва в Норвегия, протестите в България са предупреждение това да не се случи и у нас.





"Исках да ги успокоя, че Стратегията за детето е оттеглена, не само предизборно, заради широкия обществен отзвук и несъгласие. Исках да кажа, че няма промяна в Закона за закрила на детето, която да предвижда отнемане на деца и не се работи върху такава, никой никога не е регламентирал такова такова нещо и няма да се случва. Исках да кажа, че трябва да се вярва на официалните, а не на фалшивите новини. Аз отидох в качеството си на народен представител, но най-потресаващото бе, че голяма част от родителите бяха родители на мои пациенти, те са ми се доверили като лекар, а не ми позволиха да взема думата. Тези, които не ми позволиха, всъщност да взема думата, не бяха от Смолян, ние сме малък град и се познаваме", заяви пред медиите д-р Дариткова.


Четете още:

🔴 Къщите на звездите: Списък на най-имотните родни звезди, Преслава води убедително сред конкурентите си в шоубизнеса

🔴 Предотвратете бръчките и разтяганията по лицето с този метод!

🔴 Житейската драма на една майка в Благоевград (ВИДЕО)





Източник: Марица





Коментари

горе