Инсулт уби айтоската Ванга




През изминалата седмица почина най-възрастната лечителка и ясновидка у нас – Вела Боздукова. Мнозина я наричаха айтоската Ванга или просто баба Вела.

96-годишната врачка, пред чиято входна врата от ранни зори се завъртаха опашки от хора, дошли да им бае, да им лее куршум или да им развали магия, си заминала след тежък инсулт. На 7 май баба Вела била открита в безпомощно състояние в къщата си на ул. „Станционна“ в Айтос. Няколко дни никой не е успял да се свърже с нея, наложило се е намесата на пожарникарски екип, за да разбие вратата на къщата ѝ.

Айтоската баба Ванга била открита в безсъзнание, а полиция и линейки пристигнали пред дома ѝ. Екипите я откарали по спешност в университетската болница „Дева Мария“, където била настанена в неврологичното отделение на лечебното заведение. Медиците направили всичко възможно, за да закрепят Велка Боздукова, но в нощта срещу 11 май тя издъхнала. Близките ѝ я погребали в родния Айтос, но голямата загадка в града била на кого е завещала дарбата си, тъй като приживе тя отказваше да разкрие името на наследника или наследницата си.






Баба Вела е родом от село Разбойна. Била най-голямата, гледала шестимата си братя и сестри, поемала цялата работа вкъщи. От 10-годишна излязла на къра, а зад тъкачния стан седнала на 15. През всичките тези години работата я крепяла. До последно дърпала юздите на коня и сама оряла лозето. И черешовата градина наглеждала, както и вилата си в Лясково. В Айтоско била известна и със страстта си към строителството и че сама си чертаела плановете за нови градежи. Дори когато навършила 96 години, ставала всяка сутрин в 3 часа. До 4 пред дома ѝ вече имало хора – чакали я да отвори външната врата, защото баенето преди изгрев-слънце най-помагало.

Баба Вела обичала да казва, че най-важна е молитвата, която се произнасяла по време на леенето на куршум. Без думите ритуалът не можел да се случи - в оловото се отразявал страхът на човека, но молитвата го гонела. В околията пенсионерката била известна и като ясновидка, която много познавала на боб. Най-голямото ѝ тайнство обаче остава „обръщането на кръвта“, което само тя владеела. Когато човек бил болен, кръвта му се съсирвала в някои точки, обяснявала Боздукова. „Тези точки трябва да се раздвижат. Всичко е от нерви и стрес. Човекът е като апарат - от време на време трябва да се поправя“, казваше приживе лечителката.






Най-страшно според бабата било проклятието - можело да те вкара в гроба. И ако го изречеш, и ако го получиш. „Само едно спасение има от проклятието - Змийски гроб“, обясняваше лечителката, при която отчаяни хора оставяха камари с дрехи. „Нося ги на Змийски гроб да им бая - за проклятие, за болки, за уроки. И хора водя. Някой змей е паднал там и е погребан, ама не се знае в кои години. Камъни има натрупани на мястото, до винпрома е“, разкриваше айтоската Ванга. Но на това място не се ходело току-така - трябвало опитен човек да те води, иначе можело и лошо да ти се случи.


Четете още:

🔴 Борисов качи Ципрас на джипа си и отсече: Избиваме се, а после... (СНИМКИ/ВИДЕО)

🔴 Роди се бебе на Стоян Алексиев

🔴 Сервитьор от Слънчака взриви България – вижте колко изкарва за 1 сезон на морето!





Източник: Ретро





Коментари

горе