Как беше сниман "Игри на волята" - хроника от резервата, зад кадър



Кадър от шоуто „Игри но волята“. Снимка: от екрана

Бел. ред. – Игри на волята е шоу по Нова тв, в което участниците са разделени на два отбора-племена – траки и прабългари. Шоуто е снимано това лято на няколко места в България, като едно от тях е в резервата Странджа, на отдалечения през горите девствен плаж Листи. В началото на снимките стана скандал, защото булдозер е разчиствал път до плажа за колите на шоуто, като са изкоренени дървета, а в природен резерват и защитена местност това е строго забранено. Охраната е гонила туристи природозащитници, които са снимали пораженията (виж тук). Следващите редове са от очевидец – политолога Евгений Дайнов, който е и активен защитник на природата.

Докато, нали, цъкате с язикя докато гледате как силни мъже и жени направо оцеляват сред жестоката природа, стискайки зъби, в „Игри на волята“, прилагам подборка от моите летни репортажи от снимачната площадка:





28 юли 2019

От анонса на Нова от 15 май разбираме, че става дума за някакво есктремно оцеляване насред нищото:
„Група решителни българи ще обърнат гръб на познатото ежедневие, за да покажат силата на човешкия характер. Въоръжени с остър ум и физическа издръжливост, те ще стигнат до ръба на своите възможности”.

Плаж Листи не е, обаче, насред нищото. На пешеходно разстояние е от курортните села Синеморец и Резово. И се намира в тройно защитена зона. Ще рече: едно цвете не можеш да откъснеш, камо ли да оцеляваш като в джунглата, ядейки, да речем, змии или гущери, отсичайки дървета за колиби и пр.

Явно не е било такова и намерението, обаче, защото участниците и екипът се заселиха из хотелчета и къщи за гости, отивайки сутрин на работа с МПС. Не бяха дори копали тоалетни, както правихме ние едно време в екстремните условия на българската армия. Имаха химически такива, доставени от съответната фирма. Една от тях беше пльосната върху пясъчни лилии, коитвтавили. Според него, РИОСВ-Бургас предоставя право на суперпродукцията да снима в периода 15.7.2019-15.7.2019. Т.е., имали са правото да снимат единствено по-миналия понеделник, а не да гонят хора, да правят пътища и да рушат природна среда.





Оставиха след себе си клета полу-изядена консерва. Поне не са закусвали жаби, а русенско варено. Прибрах им клетото варено в една торба за бокулци и я отнесох със себе си до най-близката общинска кофа за боклук, намираща се на около пет километра.

1 август 2019

Гледаме супер-продукцията, заинтригувани от анонса на Нова:
„Група решителни българи ще обърнат гръб на познатото ежедневие, за да покажат силата на човешкия характер. Въоръжени с остър ум и физическа издръжливост, те ще стигнат до ръба на своите възможности.“

Я да я видим тая българска сила, да проверим, къде е ръбът на българските възможности…

На дънер седят няколко младежи и две близначки. Всички са обути в лъскави сребристи чорапогащи. Приказват си. Камерите снимат. Така – половин час. После – почивка. След почивката – пак сядат. Приказват си. Единият от мъжете в чорапогащи става, мята настрана някакво платнище. Пак сяда. Приказват си.

Почивка, този път – по-дълга. После групата се строява, развява знаме. Тръгва с бодра крачка в северна посока. Изминала към 30 метра и стигнала до най-близката скала, спира. Обръща се. С победна крачка се връща и отново сяда на дънера. После – почивка. Всички се изнасят към базовия лагер на сянка в гората.

Следва индивидуално препитване на участниците пред камера. Един по един сядат с чорапогащите си на въпросната най-близка скала. Заемат пози на русалки и русалци. Нещо обясняват на камерите.

Докато минат, един по един – и идва пладне. Обедна почивка.





Ако това е „силата на човешкиа характер”, ако това е „ръба” възможностите на „решителните българи” – не е добре работата на нацията.

Участниците ги докарват и откарват с автобус. Ние дойдохме и си отидохме пеш, минавайки към три километра във всяка посока през чудната странджанска гора. И хич не се почувствахме, като да сме стигнали до ръба на своите възможности.

Или пък ”Игрите на волята” мерят, колко можеш да издържиш, седнал на задника си, обут в сребрист чорапогащник?

4 август 2019

Решихме да проверим, как вървят следобедните снимки на „Игри на волята” на плаж „Листи”. Сутрешните вече ги знаехме, какво представляват: седят мъже (и две девойки за цвят) в чорапогащи на един дънер и си приказват на почивки.

Минаваме си трите километра пеш през гората и стигаме. Индивидите с волята са си там.
Свалили са им сребристите чорапогащи, дори – на мъжете. Всички са по еднакви секси зеленикави бански.

Пак седят и си приказват. На същия дънер. Само че този път са се обърнали на север (миналия път седяха с лица към топлите страни).

Приказват, що приказват – почивка. После най-сетне почва екшъна. Палят огън! Истински! После му обръщат гръб, за да тръгнат в партизанска нишка покрай морето в северна посока.
Да оставиш открит огън без надлежен надзор – това ни казва всичко, което искаме да разберем за онзи „остър ум”, с който ни плаши анонсът на Нова. Целокупният акъл на участващите в супер-продукцията е, в случая, равен на акъла на средно-голяма попова лъжичка.

Но пък имаме привилегията да наблюдаваме дейности, показващи стигане до ръба на физическите възможности на решителния българин.

Веднъж тръгнали, участниците минават не 30 (като миналия път), а поне 120 метра! ПЕШ! А после!! После ВЛИЗАТ ВЪВ ВОДАТА! Представяте ли си – на тази жега? Не само влизат, но киснат във водата повече от ДЕСЕТ МИНУТИ!!

После излизат. Поемат 120-те метра обратно към стана си. Обличат игриви жълти якенца, да не настинат. Скупчват се да чакат автобуса, който да ги вземе след напрегнатия трудов ден.
Ние си хващаме наобратно трите километра пеш през гората, защото спазваме закона: забранено е на МПС да влиза в път, който е собственик на горските. Затова нашето МПС ни чака оттатък горския масив.

– –
От фейсбук-страницата на автора

Евгений Дайнов






Четете още:

🔴 Бившата на Лукарски заби младок (СНИМКИ)  

🔴 Кога мазната храна… топи килограми?

🔴 Слави Трифонов: Рядко давам интервюта по обясними 111 причини





Източник: e-vestnik





Коментари

горе