Рецепта "златно чудо" на д-р Щонова държи далеч грипа  

Още в първите по-хладни есенни дни се появяват и първите простуди, придружени от кихане, кашлица, болки в гърлото или течащ нос. Обикновено настинките през това време на годината са резултат от инфекции на горните дихателни пътища, които са причинени от вируси и бактерии и са заразни. Често срещани са и острите респираторни заболявания. Затова и през студеното есенно време, когато повечето хора стоят в затворените помещения у дома или на работа, броят на болните рязко се увеличава.


За да се предпазим от настинките и грипните вируси, д-р Неделя Щонова, позната ни от телевизионния ефир, съветва да започнем изпълнението на елементарна рецепта, която тя е кръстила „златно чудо“. „100 г прясно алое се почиства от бодлите и се смила. Смесва се с 200 г мед, 1 с.л. куркума, 1 щипка черен пипер, сок от 1 лимон, 30 г корени от джинджифил и настърган лук или чесън. Разбърква се добре и се поставя в хладилник. Приема се по три лъжици на ден преди хранене“, обяснява д-р Щонова, която е невролог и докторант в Александровска болница. Тя допълва, че е добре да приемаме от „златното чудо“ през целия грипен сезон, за да държим имунитета си в добра форма, а вирусите – далеч от себе си.


„Грипът се различава от настинката по това, че обхваща цялото тяло, и то много бързо, за броени часове. Цветът на урината вече не е сламеножълт, а потъмнява и се доближава до цвета на бирата. Трябва да се действа бързо с лечението, като е добре да знаем, че медикаментите, свалящи температурата, не лекуват грип“, разяснява още специалистката. По нейни думи болният и всички около него трябва да носят маски, които се сменят на два часа. Тя съветва още да се пият много течности, а помещенията да се проветряват. „Добре е да се приемат витамин С и D, както и естествени пробиотици като кисело зеле. Джинджифилът, канелата и пчелните продукти засилват имунната система, така че също са добре дошли“, казва д-р Щонова.


Добре е да се знае, че антибиотиците не са средство за смъкване на температурата, тъй като този вид медикаменти не действат при вируси, а само при бактериални инфекции. При вирусен източник на заболяването антибиотиците могат да предизвикат алергични реакции. Изключение правят вирусните заболявания като синузит, пневмония или отит, които рядко минават без антибиотик, категорична е лекарката. Д-р Щонова добавя и че пиенето на топли напитки като чай също е полезен начин за превенция срещу настинки и засилване на имунната система, тъй като голяма част от билките притежават лечебни свойства. С много витамин С е зеленият чай, а в белия има антиоксиданти.


Четете още:

🔴 Бягство от затвора във Враца

🔴 7-те чудотворни цветя на Богородица - засади ги в дома си и ще привлечеш щастието и късмета:

🔴 Архимандрит Христодул разваля магии с Киприяновата молитва

Източник: Ретро

Коментари

горе