Дора Габе била любовница с Георги Димитров



Поетесата била истинска сексмашина

Преди това въртяла любов с Иван Вазов и Елин Пелин

Дора Габе била истинска мъжемелачка и този факт е обществена тайна. Интимният й живот е повече от скандален. Великата поетеса, чиято кончина ще отбележим на 16 ноември, прекарала през леглото си някои от най-талантливите ни писатели. Повечето от тях се ласкаели от факта, че колежката им обръща внимание. Някои дори не си давали сметка с колко свои колеги са баджанаци. Елин Пелин и Иван Вазов, дори Георги Димитров са били любовници на поетесата.





Палавата Дора дори на пределна възраст не прощавала на младите писатели и поети и мачкала чаршафите с тях. За подобен род занимания приживе разказваше Дончо Цончев и пред вестника. Белетристът през смях споделяше, че с баба Дора са осъмвали в леглото й, след като цяла нощ са се натискали и мляскали като ученици. "До края обаче не стигнахме. Тя беше по-стара от баба ми", уточни Цончев приживе.

Кирил Христов, възпял виното и жените, също е разказвал как Дора Габе нямала никакви задръжки и въобще не се съобразявала с годините. Поетът се възмущавал, че когато прехвърлила 50-те, тя пак се носела като тийнейджърка с къси полички. Макар да наближавала годините за пенсия, правела чупки в кръста, намигала и кокетничала.

"Като я видех, ми идваше да си събуя обувката и да я запратя по нея. Как не си дава сметка, че под дебелия слой помади се крият дълбоки бръчки", възмущаваше се Кирил Христов.





Впрочем враждата между него и Габе е стара. През далечната 1931 г. Дора изнесла сказка в Прага, а Кирил бил сред публиката. Поетът се почувствал обиден, защото колежката му похвалила в изказването си куп други писатели, а него пропуснала. Обиденият творец я оплюл в пресата. Не пожалил даже еврейския й произход, наричайки я "расово нечиста жена".

В любовния тефтер на Дора с главни букви е изписано името на Елин Пелин. Авторът на "Гераците" много си падал по нея заради обезкосмените й крака. По онова време това било истинско събитие. Дори най-големите красавици били космати, а Габе била изпреварила времето си. Пролетарският вожд Георги Димитров също редовно задявал поетесата и имал голям мерак да я обладае. Историци твърдят, че героят от Лайпциг на няколко пъти е правил секс с нея в кабинета си в ЦК на БКП. А комунистическият лидер и поетесата били с еднакво силен нагон и еротичните им желания надделели над здравия разум.

Най-голямата партенка за Дора Габе е, че патриархът на литературата Иван Вазов е издъхнал в прегръдките й. Това не означава, че двамата не са стигали до интимности, преди авторът на "Под игото" да напусне белия свят. През последните дни от живота на народния поет Габе често го посещавала. Дори в деня на смъртта му имали среща, но когато пристигнала в къщата на Вазов, той вече бил починал.





"Онуй, което ще ви бъде приятно и угодно вам, ще е угодно и приятно за мене - даже ако ми кажете да се обеся", написал в любовно писмо до Габе през далечната 1905 г. Пейо Яворов. Години по-късно фаталната Дора официално признала, че е била близка с гениалния поет, но отношенията им били платонически. Яворов нито веднъж не се бил осмелил да я целуне. Дора признава, че при запознанството им хич не харесала Яворов.

"Стори ми се твърде сух и чер, с коса над веждите и безизразни очи. Само гласът му беше хубав", разказва за онези времена Габе. Впоследствие обаче поетесата открила и други достойнства на колегата си.

Яворов Дора зарязала заради съпруга си Боян Пенев. Макар и брадат, той минавал за голям хубавец. Двамата с Габе се оженили, но страстта им не продължила до гроб. Боян се оказал голям кръшкач и в средата на 20-те години на миналия век семейството се разпаднало. Документите за развод обаче били подадени чак десетина години по-късно.

От Пенев авторката на незабравими детски стихотворения забременяла, но той не бил готов за баща. Затова и накарал жена си да направи аборт. Габе пометнала, а по този начин загубила завинаги детеродните си способности. Впоследствие опитала да се лекува при гинеколози във Виена, но без резултат.





Ще се омъжа за мъжа ти

Когато прехвърлила 50-те, Дора пак решила да мине под венчило. Избраникът й бил Александър Ликов - публицист и дипломат. Веднъж Габе имала неблагоразумието да представи годеника си на колежката си Елисавета Багряна. Няколко дни по-късно Ликов престанал да се обажда на бъдещата си булка. Впоследствие тя разбрала, че той и Багряна са минали под венчило. Оженил ги самият патриарх Кирил. Багряна също като Доре била пристрастена към мъжете.

"Вечната и святата" успяла да завърти главата и на Боян Пенев, с когото Габе имала брак навремето. Заради многобройните й любовни истории Радой Ралин бе определил Багряна като "поетеса, на два режима метреса". Лепнал й бе и прякора Елисавета Обиграна, припомнят запознати с хрумките му. Спорно е коя от двете фатални дами е имала повече завоевания сред силния пол. Според мълвата обаче Габе била сексуално по-активната. Тя правела любов почти до смъртта си, а у дома имала чужди илюстровани издания на индийската книга на любовта "Кама Сутра", която обичала да разлиства. Мъжете, минали през кревата й, били категорични, че нямало по-добра в ласките от всякакво естество. Всяка нощ с нея била незабравимо преживяване за ощастливените.


Четете още:

🔴 Вяра, три деца, танци и мотори пълнят живота на отец Зоран и Бранислава Мамучевски

🔴 Нов рекорд за България! Да изкачиш 11 пъти осемхилядник…

🔴 Тази рецепта спаси живота ми преди 17 години: Имах тумор на черния дроб и дебелото черво





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе