Радка Чолакова от Джулюница е шеф на сектор в лондонската болница "Сейнт Мери"



В престижното здравно заведение са родени трите деца на херцогиня Кейт Мидълтън и принц Уилям, близнаците на Джордж Клуни и на още много ВИП персони

Радка Чолакова от Джулюница е началник на държавния родилен сектор в престижната лондонска болница „Сейнт Мери“. Тя заема поста от 5 години, а лечебното заведение е известно с това, че е предпочитано място за раждане от много популярни личности. В него на бял свят се появиха децата на херцогинята Кейт Мидълтън и принц Уилям – престолонаследниците принцеса Шарлот и принцовете Джордж и Луи, близнаците на актьора Джордж Клуни, синът на певицата Джанет Джаксън и още много други ВИП персони. На дежурство нашенката отговаря за екип от 14 акушерки, трима лекари и един анестезиолог. Радка притежава най-високия ранг в професията, според британското здравеопазване, и се грижи всички раждания в звеното да завършат благополучно.





Радка е завършила за акушерка във Варненския медицински колеж, а след това работила година и половина в АГ болницата в морската ни столица. Също толкова време практикувала и в здравната служба в Джулюница. През 2002 година пред нея се открила възможност за реализация в островната страна и заедно със съпруга й и двете им деца емигрирали в Кралството.





 

„Първоначално работих в дом за стари хора, докато успея да усъвършенствам английския си език и докато уравня дипломата си спрямо стандартите в Англия. Наложи се да премина допълнителни изпити и покрих техните изисквания. Дадоха ми т.нар. ПИН номер от NMC – Организацията на английските медицински сестри и акушерки, и на базата на него имах право да започна да практикувам професията. Акушерките на острова се разграничаваме по степен на подготвеност – току-що завършили, след това са тези с по-голям опит и стаж и на най-високото ниво са експертите координатори, които ръководят родилните отделения. Започнах от най-ниския ринг, но с времето повишавах нивото си“, разказа 47-годишната жена.

Била част от екипа на няколко лечебни заведения и след като постигнала максималния ранг, получила работата на координатор в държавния родилен сектор на болница „Сейнт Мери“. Постът й дава правомощия да следи и контролира всички работещи в звеното и ражданията да се случват според британските стандарти.





„Всяка родилка е в самостоятелна родилна зала, със семейството си и двама придружаващи родилни партньори. За една жена се грижи една акушерка, но винаги има и втора в помещението, която е в готовност да се включи, ако има нужда. Изключително много държим на естественото раждане, а до цезарово сечение се стига само ако има медицински показатели за това. Раждането се води от акушерката, тя не е подчинена на лекаря и отговоря за всичко – от установяването и проследяването на бременността, началото на родилния процес и самото раждане. Тя може да прави разрези, да зашива, да назначава лекарства и т.н. Акушерката е напълно автономно практикуваща. Лекарите правят само инструменталните раждания или цезаровите сечения“, обясни Радка.

 





В кабинета си тя има монитор за видеонаблюдение в реално време на всички 12 родилни зали и в случай, че някъде има усложнение, веднага се включва и тя. На дежурство в поверения й сектор проплакват между 10 и 15 бебета.

По думите й всеки ден става свидетел на интересни случаи, а един от най-запомнящите се бил на българка с тризнаци. Най-голямото бебе, което акуширала пък, тежало 5200 грама.





Споделя, че се чувства щастлива от работата, защото усещането, да поемеш новия живот в ръце, е неописуемо.

„За мен е истински празник, когато се случи при нас да пристигне да ражда българка. Тогава винаги давам още повече от себе си, за да се чувства тя максимално комфортно. Разполагаме с най-модерната апаратура, която може да спаси бебета с екстремно ниско тегло, а битовите условия са прекрасни. И в нашата болница обаче има недостиг на акушерки, затова постоянно наемаме кадри от различни страни. Имаме представителки на Индия, Южна Африка и т.н.“, уточни тя.

Заяви, че вече е свикнала с това „Сейнт Мери“ да е окупирана от журналисти, тъй като често в лечебното заведение раждат популярни личности. Те избират предимно съседния – частен сектор, където условията са по-близки до хотелски. В крилото родилките се радват на луксозна обстановка, специално меню и дори персоналът поднася шампанско на семейството за отпразнуване на щастливото събитие.

Галина ГЕОРГИЕВА


Четете още:

🔴 Доктор Здравко Димитров сътвори медицинско чудо

🔴 Дреме ми дали шофьорът на линейката слуша Мусоргски, искам да ме закара навреме

🔴 Мотивирана и секси – Ивет Лалова тренира усилено в Тенерифе (СНИМКИ)





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе