Седем години след кончината на Георги Черкелов осиновената му дъщеря София: Татко, много ми липсваш!



Велински изоставя втората си жена с три деца, заменя я с трета

В гилдията на актьорите и до днес се носи славата на Георги Черкелов като сериен разбивач на дамски сърца. Особено на младини, когато играе на сцените на Врачанския, Младежкия и Сатиричния театър, пък и по-късно, когато вече е в трупата на Народния театър и едновременно с това непрекъснато се снима в киното.






Само след дни се навършват седем години от кончината на едрия, красив, елегантен и внушаващ респект Георги Черкелов - Благородника, както наричаха екранния майор Велински от "На всеки километър".
"Татко, много ми липсваш! Обичаме те всички", написа осиновената дъщеря на Черкелов – София, в интернет. Тя е щерка на последната любов на Черкела – Зина, и живее във Вашингтон с трите си дъщеря и съпруга си - Робин Блейк. Той е бивш посланик в Шри Ланка и помощник държавен секретар на Хилари Клинтън, който отговаря за Средна и Източна Азия.






"Планирам да си дойдем лятото в България. Липсва ми моята родина, макар много да съм свикнала тук", споделя дъщерята на Черкела - София. Момичето смята отново да преиздаде книгата на баща си, която приживе написа той.


Освен с богата биография Георги Черкелов може да се похвали и с многобройни връзки дори по време на браковете си.






Въпреки прелюбодействията за половин век той изигра почти целия репертоар на Шекспир и още над 80 други роли в театъра и близо 70 в киното.
Роденият през 1930 г. в Хасково Черкелов следва три години право в СУ, преди да постъпи в Държавното театрално училище. По това време, макар и съвсем млад,е женен за ученическата си любов Лиляна, но още от самото начало бракът им не потръгва и той вече мисли за развод. Затова започва да изневерява на Лиляна с младата лекарка Виолета Мишева, пристигнала по разпределение в родния му град. Виолета току-що се е развела, по-голяма е от него с няколко години и най-напред е завършила българска филология в СУ, а след това медицина.





Женят се малко преди Черкелов да се дипломира, а на следващата година се ражда първото им дете - Иван. После идват на бял свят и двете им дъщери - Боряна и Ирина. И Черкелов, и докторката стават известни в професията си. Именно тогава актьорът се радва на популярност в тв сериала "На всеки километър", където  влиза в ролята на висшия полицай Богдан Велински. И понеже е женкар по природа, все по-рядко устоява на дамските ухажвания, а изневерите му скоро стигат до ушите на съпругата му. "Лече, остави ме да се находя. Нали знаеш - винаги се връщам при теб", успокоявал той съпругата си след всеки скандал. И д-р Мишева го търпяла с години. Докато един ден не й признава, че е влюбен в колежката си Лидия Вълкова, с която се среща на снимачната площадка на филма "Зарево над Драва" и че двамата са решили заедно да заживеят на квартира. Докторката е потресена, че я изоставя с три деца сама. Особено зле посреща новината по-голямата дъщеря на актьора - Боряна, която е много привързана към него. Пет години по-късно, през 1978 г., тя умира. Случката е малко преди абитуриентския бал на Боряна. Тя заедно със свои съученици е на практика в завода за мотокари в София. На почивката един от съучениците й показва снимка на Лидия Вълкова и я пита: "Това ли е новата ти майка?". Боряна е шокирана. Без да мисли, тя изтичва да пресича булеварда и е прегазена на място. Слуховете твърдят, че зад волана седи Филип Найденов-Фатик.






След трагедията Черкелов е съсипан, още повече че жена му Виолета, синът му Иван и дъщеря му Ирина го обвиняват за смъртта на Боряна. Актьорът изоставя Лидия Вълкова и се опитва да се върне у дома. Семейството не го приема. Раздялата е окончателна. Междувременно синът му Иван се дипломира като режисьор във ВИТИЗ и се жени за дъщерята на режисьора Методи Андонов - Милена. Сестра му Ирина Черкелова пък завършва английска филология и днес е преводач от английски на сериозна литература.






Третата съпруга на Черкелов е филоложката Зина Стругова. Когато се запознават, тя е омъжена за езиковеда проф. Стефан Брезински, от когото има две дъщери - Вирджиния и София, и работи като редактор в издателство "Български художник". Според някои с Черкелов я запознава Силвия Вачкова. Женят се. Още в началото на семейния им живот властната дама стъпва на врата на актьора и той става по-нисък от тревата.

Заради нея Черкела спира да общува със сина и дъщеря си и надълго и широко говори само за нейните две дъщери като за собствени деца. Каквото и да говорят обаче, със Зина Черкела най-сетне намира своето равновесие. "Аз го отказах от ку...ите. Ще ми ходи той на дърти години! Няма да ме излага", казва Зина веднага щом двамата сключват брак. Повече от 20 години двамата се наслаждават в Ъглен на пасторалното спокойствие и липсата на суета.





Изгонили го от Народния за ухажване

Преди повече от двайсетина години, когато все още директор на първата ни трупа е проф. Васил Стефанов, на Георги Черкелов е забранено да влиза в кафенето на Народния. Решението е еднолично на театроведа. Причината за това е доста странна и необоснована, а именно че с присъствието си Черкелов смущавал младите си колеги, разсейвал ги с ухажванията си, а те трябвало да се съсредоточават върху работата си. Така на Велински се наложило да забрави временно пътя до Народния, в който е изиграл най-големите си роли. Актьорът останал шокиран от забраната, но преглътнал с достойнство унижението.


Четете още:

🔴 Ученици спечелиха 23 медала за България от престижната Жаутиковската олимпиада по математика, физика и информатика (снимки)

🔴 Бяло врабче се появи у нас: Поличба за голям късмет

🔴 Веселин Бакалов – един български милионер в Щатите





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе