Супер метод за приготвяне на разсад за домати-расте 2 пъти по-бързо от обикновения начин



Всеки градинар мечтае да получи добър и силен разсад от домати, без да харчим много време и енергия. Отличен избор в този случай е методът за отглеждане на домати разсад без пикиране и при фитилно напояване.
Доматите трябва да бъдат разсадени при фитилно поливане, когато разсадът вече е готов с по няколко истински листа.





За пресаждане е необходима срязана наполовина бутилка.

Бутилката трябва да бъде отрязана, така че когато горната част е обърната с главата надолу, ще я поставите в другата част така, че самото гърло да не докосва дъното. Напълнете дъното на бутилката с вода около 2/3 от обема, поставете втората част на бутилката с гърлото надолу.
Всяко синтетично въже с дължина 15-18 см може да действа като фитил.






Увийте средната част на фитила с найлонов плик (това ще предотврати навлизането на пръстта във водата през отворената шийка на бутилката). Долната част на фитила трябва да бъде във водата, а горната впоследствие ще бъде в пръстта.





Поставете пръст в горната част на бутилката. Почти до дъното спуснете разсад и внимателно го поръсете с пръст. Поливайте почвата малко, така че корените веднага да започнат да получават нужната вода. За отглеждане на домати по метода на поливане на фитила, градинска почва или градинска почва, смесена с торф в съотношение 1: 1. Универсална почва за засаждане на домати по този начин не е подходяща.

При пресаждането на разсада трябва да се държи температура около 23 - 25 градуса. При температури под 18 градуса не се препоръчва да се използва методът за поливане с фитила, тъй като корените на доматите могат да замръзнат.





Можете да прехвърлите повече възрастен разсад в поливане на фитил. За тази цел  е необходимо да разклатите земната топка и да я смесите с новата земя.
Буквално 10 дни след прехвърлянето на доматите за напояване на фитила, разсадът значително ще се увеличи и ще бъде приблизително 2-3 пъти по-голям от разсада, засаден по обичайния метод. На снимката по-долу ясно се вижда, че доматите при напояване с фитил растат много по-добре. Това се дължи на факта, че хранителните вещества и водата текат към разсада без прекъсване.





Благодарение на фитила, доматите равномерно ще получат торове, което ще повлияе положително на растежа на разсада.

Други зеленчукови култури и цветя могат да бъдат прехвърлени на фитило поливане.
Въпреки факта, че почвата е постоянно в мокро състояние, гниене на корените и появата на различни видове мухъл не се наблюдават.

Можете да гледате подробната подготовка за процеса на отглеждане на домати чрез напояване с фитил във видеото по-долу:


Четете още:

🔴 МАДЛЕН АЛГАФАРИ: ЧАША СЪЛЗИ МОЖЕ ДА ВИ ОТРОВИ, А НАСЛАДАТА СЕ КРИЕ В ЧОВЕШКОТО ОБЩУВАНE

🔴 Безработният внук на Цар Киро се похвали с джип за стотици хиляди и се позова на Христос (СНИКИ)

🔴 Илиян Василев: Да сте видели Пеевски, Доган или Борисов да правят музей с парите си?





Източник: За Жената





Коментари

горе