Няма опасност коронавирусът да дойде у нас



Публикувано на 21 Януари 2020:

Няма опасност коронавирусът да достигне нашата страна, той не е регистриран никъде в Европа. Това увери доц. Ангел Кунчев – главен здравен инспектор. Двата смъртни случая са в китайската провинция Хубей, която е встрани от туристическите маршрути, поясни той пред „Монитор“ и припомни, че според предположенията на здравните власти там той е тръгнал от пазар за морски продукти.





Световната здравна организация все още не е наясно как се предава вирусът, но се смята, че е възможно това да става от човек на човек, но само при хора, които общуват много близо, например живеят в един и същ дом.

Освен в Китай, коронавирусът е изолиран още в Тайланд, Япония и Корея. По думите на д-р Кунчев е напълно възможно сам да отшуми, както това се случи през 2003-2004 г. с ТОРС, от който починаха 700 души в Китай и Хонконг.

Няма лекарство, което да лекува новия коронавирус, тъй като твърде бързо структурата му се променя.





Той не е от типа на грипните и се среща предимно в дивите животни, поясни пък доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение на Инфекциозна болница в София. Заразяването между тях става чрез биологичен секрет. По думите му при хората той може да наподобява грип и пневмония. Оказва се, че в България няма и тестове за откриването на заразата.





Световната здравна организация свиква утре извънредна среща на експертите си заради появата на новия вирус. Към момента от него са заразени над 200 човека.

Междувременно здравните власти в Китай обявиха още два смъртни случая от този причинител, с които починалите от него стават общо четирима.


Четете още:

🔴 Криза! Хипермаркети не приемат карти, страховити опашки пред банкоматите

🔴 Топастроложката Светлана Тилкова-Алена: Човечеството ще оцелее!

🔴 Да пребориш коронавируса! (ВИДЕО)





Източник: Монитор





Коментари

горе