Роман и Аника Романови - пазители на елехченските песни и традиции



Само на няколко километра от града на двугласното пеене и града на Делю хайдутин се намира едно от най-старите селища в Родопите, може би и името днес говори за това – Старцево. Селото впечатлява освен с древната си история и красива природа, и с още нещо - характерните песни. Те имат различно звучене. Звучат по старинно, изпълнявани най-често без музикален съпровод, нещо като двугласното пеене, но изпълнявани солово и все пак различно. Не може да се опише. Трябва да се чуе.

Наследник на тези така наречени елехченски песни е Роман Романов, на 16 години от с. Старцево. Елехченски, защото така се е казвало село Старцево в миналото – Елехче.





Роман има две по-големи сестри, това са Аника и Каролина. Двете сестри бяха отличени на събора на Рожен през 2019 година с най-автентични и колоритни носии.

Любовта към фолклора идва още когато са били невръстни дечица.

„Баба и мама когато са ни преспивали в люлките са ни пели народни песни. После когато пораснахме ги слушахме в къщи, докато се вършеше къщната работа или докато сме били на нивата. Песента винаги е била с нас. Често в къщи слушахме песни на Веселин Джигов, Румен Родопски, а брат ми по детски пееше с тях заедно“, разказва Аника Романова. Роман и Аника Романови

В разучаването на старите старцевски песни на Роман му помага негов по-възрастен роднина, който ги е чувал от възрастни хора. Така днес, Роман събира фолклорното богатство на селото. 

Всяка песен е история, преживяна. Елехченските песни имат и специфични извивки. Пеят се трудно, не са лесни, разказва Роман.





Той учи в СУ "Антим I" в Златоград. От три години е част от младежка фолклорна група на Златоград с ръководител Нели Шъкова.

„Много съм благодарен на г-жа Нели Шъкова. Тя има огромна роля в моето представяне на сцена, много ми е помагала и помага. Представял съм родопската песен на доста места, но елехченски песни съм пял само в Златоград и Старцево, разказва още Роман.

„Характерно още за елехченските песни е, че в тях се пее за любов, за мъка, за поука и нито една песен за работа“, разказва още младият изпълнител на елехченски песни.

Негови идоли в родопското пеене са Веселин Джигов, Румен Родопски, Радка Кушлева и Бойка Присадова.





Така се пазят традициите и народните песни в малките населени места в Родопите. Там при извора,  да черпиш с пълни шепи от миналото, за да го пренесеш в бъдещето, но нищо няма да се получи без любов, уважение и най-вече мерак. 

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл.  

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram 



Четете още:

🔴 Красивото забравено писмо на Яворов до Мина - любов като от роман

🔴 Първата българка на Еверест: Върховете поддържат ентусиазма ...

🔴 Тодор Колев: "Ако си кажете "О, Господи, колко жалко, че свършва", тогава сте направили нещо"





Източник: bnr





Коментари

горе