Елин Пелин спасява сърцето на Вазов



170 години от рождението на Иван Вазов честваме днес. Патриархът на българската литература завинаги остава в историята с произведенията си, като най-ярко в съзвездията му от творби блести романът "Под игото".

Литературната и обществената дейност на Вазов е известна на мнозина, затова на неговата годишнина "България Днес" ще ви разкрие по-слабо популярни факти от и след живота на твореца.





Писателят е председател на съда в Берковица


Чудновата и смела история е как Елин Пелин спасява стъкленицата със сърцето на Иван Вазов. Това се случва по време на англо-американските бомбардировки през 1943-44 г., когато авторът на "Нане Стоичковата върба" и "Косачи" работи като уредник в къщата музей на Патриарха на българската литература в столицата.



Сърцето на Патриарха


Малко познатата история споделя пред "България Днес" Анна Цветкова. Дългогодишният библиотекар в Народно читалище "Елин Пелин - 1922" в родното село на народния автор - Байлово, съхранява спомена за славното дело. Когато, без да се двоуми, грабнал стъкленицата с пазеното сърце на Вазов, Елин Пелин загубил всичко свое.
"За да опази тази свещена реликва, той останал без черновите на най-известните си произведения, които пазел там. По този начин се изгубила черновата на "Гераците" например", обяснява Цветкова.
Така завинаги изчезва част от творчеството на Елин Пелин. Без "Гераците", тъй като Елин Пелин издал години по-рано своята непреходна творба. Той е вярвал, че трябва да спаси сърцето на Вазов за поколения, не е намирал своите неща за ценни.



Елин Пелин


Не толкова известен факт също е, че от март 1879 до септември 1880 година е председател на окръжния съд в Берковица. В наши дни къщата в градчето, където е живял, е музей и може да бъде посетена от туристи.
За кратката си кариера като магистрат Вазов решава много заплетен казус. Еленко Атанасов води дело срещу Михаил Първанов, защото кучето на втория е умъртвило 19 агнета и ярета на първия. Всички погледи в Берковица са насочени към съдебната битка, защото Първанов е известен като човек, който е близък до властта в региона и трудно може да се реши нещо срещу него. Освен това делото трябвало да се гледа бързо, за да се заровят веднага убитите агнета и ярета.






След дълго изслушване на свидетели съдия Вазов диктува решението си: "Кучето на Михаил Първанов да се убие...". По-късно с това дело се занимава и Алеко Константинов. Като млад адвокат му е интересно защо съдът стоварва наказание на кучето. За тази история самият Вазов не пише разказ, както за други случки от Берковския край. Тя е достигнала до нас от документи и спомени на съвременници.
От 7 септември 1897 до 30 януари 1899 г. писателят е министър на народното просвещение в третото правителство на Константин Стоилов. След това се оттегля от активния политически живот, но през 1911 г. отново е депутат в V велико народно събрание.
Иван Вазов издъхва в семейната трапезария от масивен инфаркт в ранния следобед на 22 септември 1921 година. На следващия ден при направената от д-р Кубрат Каракашев в присъствието на д-р Стоянов аутопсия сърцето и мозъкът на писателя са затворени и съхранени в стъкленици, тялото е балсамирано и изложено за всенародно поклонение в храма "Света Неделя" в продължение на 4 дни.



Почит на банкнота и улици 

Името на Иван Вазов носи морският нос Вазов на остров Ливингстън, Южни Шетлъндски острови, Антарктика.
Писателят е изобразен на банкнотата от 200 лева, емисия 1992 г., която е в обращение от 1 ноември 1992 до 31 декември 1999 г.
Името на Иван Вазов носи Народният театър от 1976 г.
На негово име са наречени улици, булеварди, читалища, училища, библиотеки, жилищен квартал в София.





Банкнотата е в обращение до 1999 г.


Името му също носи и най-високо разположената хижа в България, в планината Рила, над местността Седемте рилски езера, където Вазов пише своето произведение "Великата рилска пустиня".
Някои от псевдонимите, които Вазов използва, са Пейчин, Добринов, Ц-в, Д. Н-ров, Т. Габровски, Боянец, Белчин, Н-чев.



Четете още:

🔴 Корнелия Нинова с инфарктно раждане

🔴 Лесен режим с кисело мляко стопява до 6 кг за седмица

🔴 КАК СТЕ, ГОСПОДИН БОРИСОВ?!





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе