Шоуто на Рачков – пълна скука! Актьорът повтаря стари смешки и вицове от Фейсбук



Простотия до шия и стари смешки. Това е краткото описание на „Забраненото шоу на Рачков”, което тв звездата игра два пъти миналата седмица в най-голямата зала в България – „Арена Армеец”. Близо 15 хиляди души си купиха билети с цени между 30 и 60 лева, за да гледат откъси от „Господари на ефира” и да слушат вицове от Фейсбук. И за да им стане ясно колко по-добър актьор от Рачков е неговият колега Филип Аврамов.





За никого не е тайна, че билетите за „Забраненото шоу на Рачков” се изкупиха като топъл хляб в началото на годината, когато Слави Трифонов официално обеща в ефира на собствената си телевизия, че ще участва в представлението заедно с „Ку-ку Бенд”. Е, Слави излъга.

Той не излезе на сцената, но пък изпрати любимия си актьор Краси Радков като гост на Рачков. На пръв поглед звучи като удар в десетката – двама от най-големите родни комици – един до друг на обща сцена. Отлично като замисъл, лошо като изпълнение, както казваха някога в едно популярно тв предаване, пише „Уикенд“.





Диалогът между Рачков и Радков бе меко казано тромав, а смешката как ги бъркат по улиците и в заведенията звучеше като опашата лъжа. Известно е, че преди години хората често са бъркали имената на двамата най-големи артисти у нас, носещи името Георги – Калоянчев и Парцалев. Но огромна част от публиката бе изумена да разбере, че Рачков и Радков също са били обърквани. Някои зрителите пък направо се усъмниха, че актьорите май послъгват, вдъхновени от прословутите зевзешки истории с Калоянчев и Парцалев.

Но само това да беше проблемът – с мед да го намажеш. От самото начало шоуто тръгна меко казано тъповато. Излизането на сцената на Рачков бе обявено от доста красива, но също толкова зле справяща се със задачата си на сцената диджейка с име Алекса. Самият Димитър Рачков изглеждаше изморен, притеснен и не на последно място – без глас.





Не е ясно дали беше болен, или гласът му бе паднал от притеснение и нерви. Най-вероятно всичко е били на нервна почва, защото актьорът се потеше като Веселин Маринов в най-горещите си концертни изпълнения, въпреки че в залата бе студено почти като в хладилник. Някъде към средата на представлението потенето намаля, а гласът на звездата се върна в гласните струни – вероятно вече бе спокоен. А средата бе час и половина след началото.

Шоуто може и да не беше кой знае колко интересно като текст и виртуозно като изпълнение, но пък Рачков явно се бе старал да си заработи парите от продадените билети, защото го бе направил дълго и напоително.

Общата идея е организирана около телевизията и нейното безсмислие, а за основа се ползва програмата на Нова тв. Започва се със сутрешния блок, минава се през „На кафе”, следват „Семейни войни”, централната емисия новини, „Стани богат” и сериалите. Не се споменават телевизионните „шоа” (както напоследък се образува множественото число на думата „шоу”, която по правило няма множествено число) от типа на „Като две капки вода” и „Маскираният певец”, вероятно за да не се обидят продуцентите – Маги и Джуди Халваджиян. Напротив – единственият тв продукт, за който се чу добра дума от сцената, е именно тяхното шоу „Господари на ефира”.





А двамата продуценти бяха във ВИП-ложата заедно с легендата на родната атлетика Стефка Костадинова. Между отделните епизоди от представлението зрителите имаха възможност да си припомнят стари, но златни моменти от „Господарите”, които могат да видят и в Интернет. И да се посмеят от сърце – нещо, което през останалото време не винаги им се получаваше.

На сцената излезе и Филип Аврамов, за да вземе участие в няколко скеча. Това, което стана ясно от неговата изява, бе че той е добър актьор за разлика от своя колега.





Паралелът между него и Рачков доказва, че пагубното въздействие на телевизията е не само върху зрителите й, но и върху хората, които работят в нея. Бившият Господар на ефира от 20 години е пред тв камерите. Голяма част от това време е прекарал далеч от театралните сцени и снимачните площадки на филмовите продукции. И това личи в актьорската му игра. Той май вече не може да прави пред публика нищо друго, освен да крещи, да скача, да тропа ръченица, да се пули и да се чекне.

Е, показа и няколко движения от танца брейк, от които стана ясно, че поне не е изгубил пластичността на тялото си. Но нищо повече. За разлика от него, Фицата стои на сцената уверено, без да преиграва – като истински професионалист. От което следва естественият извод, че ако Рачков иска отново да бъде актьор, май ще трябва да се върне в театралната академия или поне да потърси истински роли, вместо просто да изпее старата телевизионна песен на нов глас – от сцената.





Най-смислените послания в шоуто звучаха като написани от учителка по литература, а не от драматург. И все пак си струва да се замислиш над тях, особено над въпроса с детските програми, който бе засегнат още в началото. От сцената Рачков с напълно сериозен тон и вън от ролята на комик говори за новите филмчета за деца, които вместо да възпитават в ценности, промотират грозотата, уродливостта, грубостта, злобата. В думите му има дълбок смисъл и горчивина. Но би могла да се потърси и по-атрактивна форма, за да бъде представена тази идея.

Шоуто започна в 20,10 часа. Към 23 ч. бе обявено участието на „Ку-ку Бенд”. Слави така и не се появи, но пък музикантите му бяха брилянтни. Бяха се постарали да изнесат нещо като „рецитал” от най-популярните си парчета, а Борис Солтарийски се раздаде, без да се пести на сцената. Свириха около половин час – предостатъчно за гост-звезди. Жалко обаче, че публиката беше настроена не за концерт, а за театър, и никой не пожела да танцува, нито да пее познатите парчета, въпреки че бендът многократно прикани към подобни забавления.





В крайна сметка хората си тръгнаха доволни, че за парите, които са дали за билети, са получили „анимация” в продължение на цели три часа и половина. Много от тях се посмяха от сърце, макар че вече знаеха смешките от Фейсбук. Но усещането, че не са видели нищо ново и различно, нямаше как да бъде избегнато.

Ако наистина иска да се изявява на сцената, а не само в телевизионни предавания, Димитър Рачков би трябвало да се замисли за поемане на истински роли. Всички сме го виждали в ролята на тв комедиант. Време е да го видим и като актьор.


Четете още:

🔴 Здравният министър оповестява нови мерки срещу заразата

🔴 Пипнете ли СОVID, забравете да консумирате това

🔴 Проф. Балтов разкри опасна тенденция с К-19 пациентите в "Пирогов"





Източник: mister.bg





Коментари

горе