Защо ядем шаран на Никулден - легендата



 

В продължение на години, рибар излизал в морето да лови риба, но един ден в дъното на лодката му се отворила дупка. Разплакал се рибарят – не можел да стигне до брега, а семейството му щяло да остане гладно.  Отправил молитви към Бога да му помогне. Те били чути от Свети Николай, който затворил дупката с шаран. Оттогава се смята, че шаранът е жертвена риба, а последният улов се принася в жертва на светеца. Затова и шаранът се приема за задължителната риба на този празник.





Традиционното ястие, което обикновено се приготвя, се нарича рибник - шаранът се пълни с ориз, лук, орехи, стафиди и булгур, след което се увива в квасено тесто и се пече. Освен него, домакинята замесва обреден хляб, който е украсен с фигура на риба, лодка или друг символичен образ, характеризиращ светеца.





Костта от главата на шарана се запазва, тъй като, според народните поверия, притежава магическа лечебна сила. Трябва да се внимава да не падат люспи от рибата на земята, защото е на лоша поличба - ако ги настъпите, можете да се разболеете.





Според легендите, ако сложите от люспите в портфейла си, ще ви е на пари.


Четете още:

🔴 Свалячът Петър изигра всички мацки във "Фермата"! Ето кой го чака извън риалитито:

🔴 ВИП-дамите у нас си показаха коледната украса - вижте чий дом е най-красив / СНИМКИ

🔴 "Тате, това е той" – едно от чудесата на св. Николай Мирликийски





Източник: Стандарт





Коментари

горе