Проклятие тегне над звездите от "Момчето си отива"    





Тежка е съдбата на всички актьори от емблематичния за родното кино игрален филм „Момчето си отива“ – един от шедьоврите на режисьора Людмил Кирков. Сякаш прокоба е надвиснала над всички до един, а житейските им пътища са изпълнени с драма, обрати и перипетии.

Догодина ще се навършат 50 години от премиерата на лентата през 1972 г., но част от звездите вече не са на този свят. Последно ни напусна Филип Трифонов, когото помним като Ран – момчето в главната роля. Той си отиде завинаги навръх 6 януари – Богоявление, покосен от неочакван инфаркт. Последното десетилетие бе трудно за него, защото парите не му достигаха. Филип бе наказан от съдбата да гледа сина си безработен и да преживява с обидно ниска пенсия, без да го поканят в нито един нов филм, сериал или предаване. През 2018 г. той предприе отчаян опит да се спаси от мизерията, като публикува в социалните мрежи кърваво писмо, в което призова да му отпуснат персонална пенсия за заслуги в размер на 700 лева, каквато получават мнозина негови колеги.






„Въпрocът, кoйтo мe вълнувa, нe e имa ли нуждa oт пoдoбни пceвдoкoмиcии, a имaм ли прaвo кaтo aртиcт „бeз пceвдoним“ дa ce нaдявaм нa пeрcoнaлнa пeнcия приживe? И aкo „дa“, Ви мoля зa cъдeйcтвиe“ ! Дoтoгaвa, зa дa нe cпя c кoжух прeз зимaтa (кoлкoтo и дa e здрaвocлoвнo), щe cи пoмaгaм c пeчeлившaтa тoтo кoмбинaция 1, 2, 3, 4, 5, 6 или щe пeчeля нa игрaтa „тукa нeмa“, написа тогава Фипо. Молбата му така и не бе удовлетворена и той не доживя да вземе заветната пенсия.

Дни след смъртта му и колежката му от „Момчето си отива“ – Сашка Братанова, която наскоро навърши 70, призна, че не ѝ е до празници, защото животът я е обрулил, а обидата и тъгата от забравата са я съсипали. Останала без роли и потънала в забвение, преди дни тя се принудила да продаде апартамента си, за да има пари да живее. „Най-после намерих купувач. Обаче не знам дали въобще да се радвам… Защото досега все съм била на минимална пенсия и нямам участия от много време. През годините на никого не съм разчитала освен на себе си. И това е един урок, защото, като се сближиш с някого, ставаш уязвим и в един момент този човек може да се обърне срещу теб. На мен целият ми живот е такъв, все ме удрят точно там, където ми е слабото място. Затова има една приказка, ако някъде те боли, мълчи и не разказвай, защото веднага ще се появи някой точно там да те удари“, казва екранната Мариана от „Момчето си отива“. От години тя не играе никъде. Последно беше в трупата на Малък градски театър „Зад канала“, но била прокудена от директорката Бина Харалампиева.






„Реши, че съм излишна в театъра. Две години ме държа на минимална заплата, по-малка от тази на чистачките. Когато я попитах защо го прави, тя казваше: „От чистачките има много по-голяма полза, отколкото от теб. Два сезона не ми даде роля и накрая ми прекрати договора, защото никой не искал да работи с мен. Никога няма да ѝ простя на Бина“, гневи се Сашка. Тя има две дъщери близначки от връзката си с Рашко Младенов. Той ги признава едва когато са на 4 годинки. Сега са големи жени. Едната завършила философия, другата – педагогика. „Моята голяма вина пред тях е, че не съм в състояние да ги издържам“, страда Братанова.

Безкрайно тъжен е животът и на Христина Русева, изиграла учителката в „Момчето си отива“. Някогашната пленителна красавица сега е клошарка, бродеща из улиците на Сливен. Бившата актриса повече от 25 години живее без ток, а апартаментът ѝ е в окаян вид, с рушащи се стени и тавани. Входната ѝ врата отдавна била изгнила и всеки можел да нахълта в дома ѝ. Пари за хляб Христина си набавяла с просия. В Сливен разказват, че вече имала психически проблеми. Преди се опитали да я настанят в специален център, но избягала. Животът ѝ пропаднал, след като се закачила за алкохола. От театъра в Сливен, където Христина се върнала да играе след фурора с ролята си на учителката в „Момчето си отива“, още пазели архивите с многобройните представления, в които имала главни роли. Малкият град обаче бързо убил ентусиазма ѝ и тя решила да се премести във Варна. Там посегнала за пръв път към чашката, но причината така и не се разбрала. Бивши нейни колеги разправят, че било от несподелена любов и от разочарование от театралните среди в морската столица. Психиката ѝ не издържала и тя се върнала пак в Сливен. Тогава дошли политическите промени. Никой не ѝ подал ръка и тя останала за дълго безработна, а после се пропила и се отдала на просията.






С пенсия от 150 лева от този свят си отиде и Кирил Господинов, който остана в сърцата на народа с ролята си на Баш Майстора, а в „Момчето си отива“ беше симпатягата Филип. Той почина през 2003 г., потънал в самота и изпаднал в тежка депресия. Толкова тежка, че отказваше да вижда близките си, даже и дъщеря си. „Много ми е тъжно да го кажа, но той беше намерен в дома си два дни след неговата смърт от наш братовчед съвсем случайно. Отиде си самотен“ – разкрива дъщеря му Веселина, която по онова време е само на 23. Освен нея Кирил имал и син Николай от авантюра със 17-годишна девойка, която после оставила детето в дом за сираци в Годеч. През целия си живот Господинов не е имал кола, апартамент, нито къща. До последно живял под наем. Един-единствен път се възползвал от името и известността си, за да намери своя изоставен син, който отгледал сам самичък.

Болезнено от този свят отлетя и Невена Коканова – Тинка от „Момчето си отива“. Тя заболя от тежък рак, който я погуби за отрицателно време. Невена почина на 61 години през лятото на 2000 г.


Четете още:

🔴 Природен лек за болните стави

🔴 Най-старата рецепта за бухти с кисело мляко

🔴 Кога и кои пенсионери да си прехвърлят парите за втора пенсия?





Източник: Ретро





Коментари

горе