Голяма промяна с банкомата! Ще зарадва хилядиОчаква се добра новина за клиентите на банките, която може да стане факт скоро.

Как ще се ползват безплатните сметки за заплати и пенсии, предвиждат промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, внесен от Министерски съвет в Народното събрание

Той предвижда, когато с акт на Министерския съвет е възложено извършването за сметка на държавния бюджет на услуга от общ икономически интерес, включваща предоставянето на платежни услуги чрез платежна сметка за основни операции, със закон да се определи за тези услуги да не се начисляват такси на потребителите.

Освен това, ако в тази сметка постъпват и се съхраняват средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения по социалното осигуряване и социалното подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти и лихвите върху тях, по тях няма да се начислява такса обслужване на сметка.

Потребителят пък ще може ежемесечно да прави до три кредитни превода, включително чрез системите за онлайн банкиране на обслужващата банка, и общо до три операции по теглене на пари в брой от банкомат или ПОС на обслужващата банка, за които не се начисляват такси.

Това обаче няма да важи за теглене на пари от банкомат на друга банка, както и  за теглене на пари в брой на каса в офис на банка.

Клиентът трябва да декларира пред обслужващата го банка вида на получените средства от трудови доходи или пенсии. А при промяна на обстоятелствата потребителят да актуализира своевременно предоставената на банката информация.

Всеки клиент ще може да притежава в банка повече от една платежна сметка, различна от сметката за основни операции, пише още в законопроекта.


Четете още:

🔴 bTV бие шута на водещ, който се изложи брутално в ефир

🔴 Сняг ще вали в България в този ден, ще натрупа във...

🔴 Ужас! Пребиха жестоко наша известна певица

Източник: Стандарт

Коментари

горе