Мисията на двама братя предприемачи - създаване на първата енергийна общност в БългарияПреди няколко години в Белозем, село в Централна България и намиращо се на 20 км областния център Пловдив, двама млади енергийни пионери тръгнаха на мисия: създаване на енергийна общност в България. 

"Изгрей" - така се казва първата енергийна общност в България. Създателите ѝ - братята Михаил и Цветан Георгиеви - се борят не само за повече възобновяеми източници, но и против енергийната бедност.

В Европа има няколко хиляди такива проекта, най-вече в северните части на континента. С помощта на енергийните общности гражданите могат не само да инвестират във възобновяема енергия, но и да направят енергийния преход демократичен.

Първоначално интересът на Белозем към възобновяемата енергия няма нищо общо с опазването на климата или генерирането на доходи, а чисто и просто с основни материални нужди. България има едно от най-високите нива на енергийна бедност в ЕС, като една четвърт от населението не може да отоплява адекватно домовете си.

В Белозем, както и в по-голямата част от селските райони на България, посред зима има чести прекъсвания на електрозахранването.

"Искахме да намерим собствени решения на нашите проблеми като общност“, разказва Михаил Георгиев пред Deutsche Welle. С брат му Цветан, който също като Михаил е малко над 30-те, започват да търсят начини това да се случи.

С брат му Цветан започват да търсят начини за постигне на целта си. Самият Михаил развива интерес към опазването на околната среда още докато е студент във Великобритания. Двамата братя имат опит в предприемачеството. Оказва се обаче, че той не им е от голяма полза, защото към онзи момент законодателството в България не позволява създаването на енергийни общности. Те са вписани в закона чак през октомври 2023 г.

Нуждаейки се от съвет, Георгиеви се обръщат към общоевропейско народно движение, настояващо за енергийна демокрация. Експерти от НПО в българската столица София и Брюксел също ги призоваха да продължават напред, независимо от правния вакуум в България.

За да станат производител на енергия, на братята се налага да регистрират своя компания. Това им позволява да продават електричеството, оставащо от продукцията на соларните панели на покрива на къщата им в Белозем.

Европейската комисия също смята, че проектът на Михаил и Цветан Георгиеви може да постави началото на нещо много по-голямо за България. "Изгрей" е една от енергийните общности, които са в основата на промяната", пише европейската институция на сайта си. Двамата братя започват с малък кооператив - девет соларни панела и четирима участници в общността. Системата захранва двуетажната къща, където са инсталирани панелите, а остатъкът се връща в мрежата.

От самото начало "Изгрей" се зае да бъде енергийна общност, която въплъщава принципите на своите по-големи връстници гражданска енергия в Северна Европа, някои от които имат хиляди членове.

Това означава, че членството е отворено за всеки в района и който желае да инвестира. Кооперативът също трябва да има присърце интересите на общността, а не само на инвеститорите.

Местната администрация на Белозем е ентусиазирана от създаването на първата общност с чиста енергия в България и е още по-развълнувана от нейното разширяване и възможността приходите от проекта да освежат селото -  например под формата на инвестиции в ремонт на пътища.

Промените в Закона за енергията от възобновяеми източници, приет през октомври 2023, означават, че там вече могат да се създават енергийни кооперации.

Промените ускориха процеса на получаване на разрешително за производство на зелена енергия и позволиха на граждански енергийни общности, които могат да продават излишната електроенергия като юридически лица.

Но експертите казват, че законът не е завършен. "Все още няма конкретни процедури, разписани в закона“, обяснява Венцеслава Кожухарова от неправителствената организация Friends of the Earth Bulgaria в София. Тя добавя, че не се уточнява как може да се създаде енергийна общност, а само че може да съществуват.

"Липсват технически подробности и спецификации“, съгласен е Димитров от "Грийнпийс“, който посочва, че директивата на ЕС гласи, че дейността на енергийните общности трябва да е както законна, така и възможна.

"Изгрей" и "Грийнпийс" работят съвместно за подобрения в закона. От "Изгрей" също така изготвят ръководство за енергийни общности в България и се застъпват за развитие на сектора.

"Онова, което работи в Белгия, не е непременно възможно и в България", казва Михаил Георгиев, който продължава да поддържа връзка с други енергийни общности в Европа. "Въпреки това новият закон е лъч надежда. Сега българите вече знаят, че има такова нещо като енергийна общност."


Четете още:

🔴 Със скандал приключи "Стани богат" на Билалов, няма верен отговор от посочените СНИМКИ

🔴 Благо Джизъса доказа и със снимка, че е с Ивана

🔴 Ето как Деси Стоянова бори скръбта по мъжа си 

Източник: plovdiv24

Коментари

горе