Яли ли сте този плод? Той е малко грозноват, но с вкус на ягоди и ананас и го свързват с вечната младостТози плод определено няма привлекателен външен вид. Прилича на малко авокадо, грозноват е, а вкусът му е микс от ягоди с ананас и гуава.

Плодът идва от Южна Америка и прилича вниманието ботаниците в Европа в края на 19-ти век.

Името на плода фейхоа е в чест на португалския естетствоизпитател Жоан да Силва Фейхо. Растението е от сем. Миртови и се отглежда в Средиземноморския регион, Австралия, Африка, Нова Зеландия и Азия.

Всъщност плодът е най-известен и добре познат в Нова Зеландия. Фейхоа е истинска витаминна бомба, изключително богат е на витамините С, Е и К и испанските го наричат “плодът на вечната младост". Плодът съдържа още фолиева киселина, наситена с желязо и е подходящ за хора, които са предразположени към анемия или страдат от тази болест. 

Плодът е с доста високо съдържание на калций, калий, цинк и фосфор. Като калцият и фосфорът са изключително важни за тези, които са предразположени към развитие на остеопороза. Фейхоа е с високо съдържание на йод – един килограм съдържа около 2.06-3.9 мг., а дневната препоръчителна доза е 0.15 мг. Съдържанието на йод в плода зависи от региона, в който расте, например по-голямо е количеството край морското крайбрежие.

Фейхоа е богат и на фибри, които имат благоприятен ефект върху храносмилателния тракт. Редовната консумация на плода е много хубава профилактика на стомашно – чревните разстройства. Яденето на фейхоа се препоръчва и на хора, които страдат от гадене или наскоро са имали хранително отравяне. Плодът е изключително богат на витамини и минерали, но в същото време е доста нискокалоричен – 49 калории на 100 грама. 

Добре узрелият фейхоа е със зелена кора, твърда на допир, а пулпата вътре е лека, почти прозрачна. Ако е бяла на цвят, това означава, че плодът не е достатъчно добре узрял. Препоръчва се фейхоа да се съхранява в хладилник в отделението за плодове за максимум 7 дни. Повечето хора консумират плода суров, но може от него да се приготвят и конфитюри или компот. Пресните плодове са подходящи за направата на смути и се добавят към салати, сладолед, кисели млека и дори алкохолни коктейли.

Рядко ще срещнете фейхоа на нашите пазари, затова ако искате да се наслаждавате на вкуса му, може да се опитате да си го отгледате. Купете си от някой добре зареден разсадник от плода и го засадете в саксия или в градината си, ако имате такава. Така ще имате възможност сами да си отглеждате фейхоа и да се наслаждавате на невероятния му вкус и ползи.


Четете още:

🔴 Жената на Краси Радков влиза в "Денсинг старс"

🔴 Близначката Влади призна за Стефан

🔴 Илияна Раева за изживяването "Денсинг старс" и влизането в "Пирогов"

Източник: plovdiv24

Коментари

горе