38 чифта очила, извадени от дъното на кладенче“Хората идват и търсят помощ най-вече за очите си" - това сподели в предаването "Туризмът на фокус" с водещ Ася Александрова игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор.

“Манастирът носи името, което има, откакто е създаден. Има повече от осем вековна история. Създаден е на едно място, което е недалеч от върха на планината Черна гора, на която е разположен.

Там името му е Църногорски, така както е местното наречие. Като преди 200 години, след като е бил разрушен малко преди това е възстановен, но преместен на сегашното си място, на 2 км на северозапад от върха.

И както е възприето от тези, които са го възстановили носи името и празника на патроните, които има още от самото си основаване. Това са двама лечители, които църквата почита. Това са светии от първите векове на християнството още, които са живеели в Мала Азия, и които са известни с това, че помагат на хората, когато имат заболявания, молят се пред тях и получават благодатна помощ.

Не случайно в манастира има и Аязмо, тъй като е известно и така почитанието на християните към такива извори, които се считат под покровителството на различни светии, на Света Богородица и на други светии, като чудотворни".

Разкажете ни за Аязмото, хора с какви здравословни проблеми се надяват лековитата вода да им помогне?

"Може би най-добре за това свидетелства фактът, че досега като сме почиствали и то само в продължение на последните около 7-8 години говоря, когато сме почиствали Аязмото, тъй като то е едно кладенче около 2,50, цялото с камък изидано и с каменно дъно. И се чисти от време на време, са извадени 38 чифта очила".

Тоест, помага на хора с нарушено зрение?

"Да, това показва, че хората идват и търсят помощ най-вече за очите си, това е останало и от преданието. Но в годините са фиксирани случаи на помощ, и то неща, които граничат с чудото, за хора болни с онкология, със ставни, ревматични болести. Има едно писмо дори, което е трудно да го прочета на една жена от Дупница, и се пази в манастира.

Жената е имала изкривяване на ходило, което според нейното свидетелство, след посещение на манастира и света литургия, на един от празниците, то се е оправило".

Това е изумително, което казвате.

"Изумително е да. Ние тези неща не ги афишираме, но те се пазят в архива на манастира и са едно свидетелство, което е от първо лице, лично от хората, които са получили помощ от Свети Козма и Дамян".

Споменахте свети Козма и Дамян. Чии мощи пази Гигинският манастир и как те са попаднали в него?

"Всяка една света обител от стари векове са пренасяни и съхранявани мощи на най-различни православни светии, почитани от хората , чрез молитвата пред които мнозина са получавали благодатна помощ. Както за здраве, така и за житейски проблеми, така и по отношение лично на тяхното духовно спасение, помощ за борба с враговете.

А това е едно предание, което църквата  грижливо пази, съхранява и държи на него. В тази връзка и в нашия манастир в древност са пазени мощи на Светите Козма и Дамян и на Свети Панталеймон и на Свети Теодор Стратилат, които по време на езическия режим обаче са били загубени. Запазена е била само кутията".


Четете още:

🔴 Невиждан воден ад заля български град!

🔴 Финалистка в "Ергенът" изскочи от любовния тефтер на Слави

🔴 Времето полудя в България: На места трупа сняг, на други става за плаж

Източник: plovdiv24

Коментари

горе