Посочиха най-добрата инвестиция в България за всички времена!Има имоти в София, които сега може да бъдат продадени с около 10 хил. евро по-скъпо отколкото през миналата година, казват брокери. Но промените в цените на имотите варират в много широки граници според квартала и състоянието на всеки конкретен апартамент, пише Труд бг.

Поскъпването на жилищата в София води и до покачването на наемите. Преди една година в столичния квартал Студентски град е можело да се наеме апартамент за 550-600 лв. на месец, а в момента наемите са около 650-750 лв.

Най-много сделки има с тристайни апартаменти. Хората най-често купуват жилища, в които да живеят със семейството си, но някои купуват апартаменти и с цел инвестиция.

Най-голямо е търсенето на жилища ново строителство. А най-предпочитаните от купувачите столични квартали са южните райони. Цените на апартаментите в тях са доста високи. Затова много купувачи се насочват към западните и източни квартали на столицата.

Освен заради по-ниските цени, много хора купуват имоти в западната част на София, просто защото са израснали там и искат следващото им жилище да бъде в района.

Но има хора, които продават жилище в западната част на София, за да се преместят в нов апартамент в южните квартали. Хората гледат на жилището не само като на пространство, в което живеят.

За много хора е важно да живеят в престижен квартал. Затова хора с финансови възможности сменят стария си апартамент с по-голям в по-престижен район на столицата.

Жилища купуват както млади хора, така и такива в напреднала възраст. Има хора на 25 години, които търсят първия си собствен дом. Най-често те имат стабилна работа с високи доходи и искат да инвестират парите си в имот преди цените да са нараснали още повече.

Някои купувачи държат жилището да бъде завършено и да има акт 16. Но други предпочитат да купят имот “на зелено” заради по-ниската цена. Средната цена “на зелено” в района на Студентски град и Малинова долина е 1500 евро на квадрат, докато цените на апартаментите с Акт 16 са поне 1800-1900 евро на квадрат. Но цените на много апартаменти в южната част на София са над 2000 евро за квадратен метър.

Във Велико Търново започват от 700 евро

Над 1500 евро на кв. м в центъра на Русе

Търсенето е голямо

В Русе цените на имотите започват от над 700 евро и надминават 1500 евро за квадрат.

Цените на жилищата в идеалния център на Русе надминават 1500 евро за кв. метър, показват данни на компания за недвижими имоти. В по-голямата част от града цените на жилищата са над 1000 евро за квадрат.

Но в някои райони може да бъдат намерени и по-евтини имоти. Например в района “Чародейса Север” средните цени са около 700 евро за кв. метър, а във “Възраждане” са малко над 800 евро.

Интересът на русенци към жилищата ново строителство е голям, коментират брокери на имоти. Причината за това е, че хората искат да живеят по-добре и на по-широко.

Жилищата в крайдунавския град значително поскъпнаха през последните години в резултат на повишеното търсене, а очакванията на експертите са цените да нарастват, но по-бавно.

Лихвите по ипотечните кредити продължават да са ниски, което стимулира търсенето на жилища. Затова хората от града продължават да взимат заеми за покупка на имоти.

Като правило банките отпускат кредити на хората, които могат да си позволят да ги изплащат. Поскъпването не се е отразило съществено на хората с високи доходи, затова продължава да има голям интерес към покупка на жилища със заем.

Ситуацията на пазара на имоти във Велико Търново е подобна. Цените на жилищата в града започват от 650-700 евро на квадрат, а горната граница много зависи от локацията и дали апартаментът е обзаведен.

Предлагането на жилища около Царевец е много ограничено, затова при пускане на пазара на имот той може да бъде продаден на доста висока цена.

Голям интерес има и към къщите в селата около Велико Търново. Имоти в селата купуват както местни жители, така и хора от София, които искат да имат втори дом по-близо до природата.


Четете още:

🔴 Джино задлъжня и изчезна: Шеф Кустев е поредният, който се ожали, че е станал жертва на мургавия риалити герой

🔴 Снахата на Маги Халваджиян с посинени скули?

🔴 Жената на рапъра Dim4ou с тежки обвинения срещу него

Източник: Блиц

Коментари

горе