Гръцки пазар до България - дънки 10 евро, сирене - 5,90, обилен обяд за двама с узо и вино / СНИМКИ  • Повече българка реч се чува около десетките сергии до пристанището, отколкото гръцка
  • Полуузрели ягоди в Пловдив - 12 лева, а там сочни и червени за 4 евро
Каквото и да вземете, няма да сбъркате. Всичко е много хубаво, качествено и прясно.

Така сънародници от Кърджали отговаряха на пловдивчани, които за първи път посещаваха пазара в Порто Лагос и се чудеха какво да си купят. Тържището се провежда всяка неделя на самото пристанище и на него човек може да намери каквото се сети. "Това е най-хубавият пазар в Северна Гърция.

Дори е по-привлекателен от този в Кавала. Градчето е приятно, сергиите са край морето, а изобилието е огромно. Като го съчетаеш с един хубав обяд, щастието е пълно", коментира Найден Сталев от Кърджали. Твърди, че два пъти в месеца отскача или до Порто Лагос, или до Комотини, за да зареди хладилника с провизии.

Ароматни, едри и сладки ягоди вървяха по 4 евро.

Ароматни, едри и сладки ягоди вървяха по 4 евро. Снимка: Радко Паунов

Още с пристигането в Порто Лагос, който се намира на 25 км от Комотини в посока Ксанти, се виждат много спрели автомобили.

"Извинете, къде е пазарът", питаме на гръцки мъж и жена, които излизаха от колата си. "Само направо и сте на него", отговориха на чист български те. Оказаха се сънародници, дошли и те на покупки.

Само на 30-ина метра попадаш сред десетки сергии със зеленчуци, плодове, узо, ципуро, маслини, зехтин, ядки, сушени плодове, сирена, дрехи, завивки, домашни потреби и каквото се досетиш. Продължаваш малко по-нататък към пристанището - опънати шатри с дрехи, бельо, перилни препарати, занаятчийски изделия, хладилни бусове с млечни произведения, свежо месо и каквото още ти хрумне.

В един момент се зашеметяваш от изобилието. Пакети със сух фасул от 2 кг се предлагат за 5 евро. "Много е хубав, бързо се сварява и пуска нишесте, няма нужда да го сгъстявате с брашно в запръжката", обажда се българка, която редовно пазарувала там. В други пакети гледаш объл бял ориз - от онзи, който помним от детство. Сортът му е "Каролина".

"Ако знаете какво ризото става от него", продължава сънародничката ни, която с мъжа си обикаляше на покупки. Пакет 2 кг от въпросния ориз се продава за 3 евро. Нашенци купуваха цели кори с домашни яйца. Бройката вървеше 22 евроцента. "Ще ги занесем на омлет до България", изкоментира сънародник. "Не, ако трябва ще ги крепя, но ще вземем. Много са хубави", упорстваше съпругата.

Мръдваш две крачки и пред теб се изпречва сергия с ароматни, едри и червени ягоди. Предишния ден на пазара на ул. "Младежка" в Пловдив си ги видял, че струват 12 лева и не са така узрели. А в Порто Лагос -  сладки като мед и струват за 4 евро.

Десетките щандове предлага стока, за каквато не можеш да се сетиш.

Десетките щандове предлага стока, за каквато не можеш да се сетиш. Снимка: Радко Паунов

Погледът се спира и на сушени сини сливи без костилка - мекички, разливат се в устата. На щандовете с маслини пък буквално се побъркваш. Наредени са като за изложба и са от всички краища на Гърция - трумбес от Тасос, средносолени - от Волос, стафидаки от Халкидика, от Каламата, от Крит. Вървят между 5 и 7 евро за килограм. "Ако искате за мезе на узо и ципуро, вземете от тези", казва на полуразвален български продавачът и дава от всеки вид да опиташ. Домашният зехтин е 12 евро литърът. Той няма как да е по-евтин, защото от миналата година цената му рязко скочи. Но в магазините стига и до 15 евро, така че от пазара в Порто Лагос е по-изгоден.

Щандове с домашно узо и ципуро примамват с типичния си мирис отдалеч , а продавачите щедро сипват в пластмасови чашки да дегустираш. "Леле, колко е меко и каква глътка отваря само", възкликна пловдивчанка, която обожава узо и лете, и зиме. И тутакси си купи 2 литра. После съжали, че не си е взела повече. "Излиза 8 евро за литър, а в магазините бутилка от 700 грама струва 12-13 евро", разсъждаваше тя. 

Цените по щандовете за дрехи направо те удрят в челото и стоката крещи: "Вземи ме!". Мъжки памучни боксерки - 1 евро, дамско бельо - 2 евро. Мъжки жилетки - 10 евро, толкова вървят и дънките. "Блузите са италиански", подканя търговец нашенка. И тя, без да мери, си взе две. "Идва 8 март, ще има фирмен купон, тъкмо да се издокарам", радваше се тя.

Такова изобилие и обслужване, че дори да нямаш нужда от дадена стока, щеш-не щеш, си купуваш, и то с удоволствие.

"Много е по-качествено, а и на повечето стоки цените са по-ниски, отколкото у нас", коментираха българи. Разбира се, има и такива, на които не им харесва и оприличават пазара на "цигания".

След дългата обиколка по сергиите идва ред за обяд. Порция пансета на скара, две леко пикантни наденици, три големи телешки кюфтета, пържени картофи, дзадзики и кьопоолу плюс 100 гр узо и каничка бяло наливно вино излиза 25 евро. Хлябът, водата и десертът не се броят. Те, както винаги, са комплимент от заведението.

Сергии с плодове примамват с хубава стока и прилични цени.

Сергии с плодове примамват с хубава стока и прилични цени. Снимка: Радко Паунов

Всякакви чантички и пособия могат да се намерят.

Всякакви чантички и пособия могат да се намерят. Снимка: Радко Паунов

Литър домашно ципуро и узо се предлагат по 8 евро.

Литър домашно ципуро и узо се предлагат по 8 евро. Снимка: Радко Паунов

Защо не си купих повече узо, съжаляваше пловдивчанка, която обожава тази напитка.

Защо не си купих повече узо, съжаляваше пловдивчанка, която обожава тази напитка. Снимка: Радко Паунов

Маслини от всички краища на Гърция се предлагат. А от кръглите купи отпред всеки може да дегустира.

Маслини от всички краища на Гърция се предлагат. А от кръглите купи отпред всеки може да дегустира. Снимка: Радко Паунов

Дънки и дрехи се продават на доста изгодни цени.

Дънки и дрехи се продават на доста изгодни цени. Снимка: Радко Паунов

Вървиш, гледаш и се чудиш какво да си вземеш - изобилието е голямо.

Вървиш, гледаш и се чудиш какво да си вземеш - изобилието е голямо. Снимка: Радко Паунов

Платове, покривки, мушами - всичко има.

Платове, покривки, мушами - всичко има. Снимка: Радко Паунов

Ядки, сушени плодове и фурми примамват клиентите.

Ядки, сушени плодове и фурми примамват клиентите.

Има голям избор на спортни екипи.

Има голям избор на спортни екипи. Снимка: Радко Паунов

Нашенки си избират ръчно изработени бижута от сергия.

Нашенки си избират ръчно изработени бижута от сергия. Снимка: Радко Паунов

Не е за вярване - боксерки по 1 евро и дамско бельо по 2 евро.

Не е за вярване - боксерки по 1 евро и дамско бельо по 2 евро. Снимка: Радко Паунов

Каквото се сетиш, такова можеш да намериш на пазара в Порто Логос.

Каквото се сетиш, такова можеш да намериш на пазара в Порто Логос. Снимка: Радко Паунов

Ива за всеки по нещо.

Ива за всеки по нещо. Снимка: Радко Паунов

Пансета, пикантни наденички и кюфтета на скара заедно със салати от дзадзики, кьопоолу, узо, вино, хляб, вода и десерт - 25 евро.

Пансета, пикантни наденички и кюфтета на скара заедно със салати от дзадзики, кьопоолу, узо, вино, хляб, вода и десерт - 25 евро. Снимка: Радко Паунов


Четете още:

🔴 България влезе в топ 5 в света, но новината не е добра

🔴 Внукът на феномена Слава Севрюкова: Наследството на баба ми изчезна!

🔴 Емрах Стораро вбеси всички, оставането му в шоуто е под въпрос

Източник: 24 часа

Коментари

горе