Стотици нови мобилни оператори в България може да сринат сметките за телефон и интернетТотална либерализация на пазара на мобилни услуги за интернет и телефон може да срине сметките.

По-малки доставчици на телефонни услуги и интернет да ги предлагат на крайните клиенти чрез честотния спектър на мобилните оператори, поиска Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО) на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Това може да се случи чрез създаването на т. нар. "Мобилен виртуален мрежов оператор" (МВМО) и има потенциал да повиши конкуренцията на пазара, с което да се понижат и цените за телефонни разговори и интернет, обясниха от асоциацията.

От там призовават Комисията за регулиране на съобщенията и Комисията за защита на конкуренцията да регулират пазара чрез задълбочено познаване на секторите, изготвяйки и следвайки резултатите на собствени анализи, които да служат като насока за мерките, които могат да се предприемат. Асоциацията дава като пример близкото минало преди 2014 година.

Това време предшества придобиванията на интернет доставчици и консолидирането им в няколко големи играча – основно мобилните оператори, и днес заради спада на конкуренцията, последвал окрупняванията, България е на 86-а позиция в света по скорост на доставяния интернет.

"Ние не сме субсидиран бранш. Никога не сме получавали субсидии от държавата. На пазара сме повече от 30 години и наши колеги - членове на асоциацията, имат успешен бизнес, включително зад граница. Това показва, че ние сме успешни и можем да предоставяме по-добри решения на потребителите, стига държавата да ни позволи да функционираме оптимално", коментира Невен Дилков, член на управителния съвет на БАБТО.


Четете още:

🔴 "Ергенът 3" направо пращи от романтика, уговарят се тройки от първия епизод

🔴 Идва лято и 25 градуса в България

🔴 Земетресение в Нова телевизия: Падат глави

Източник: Petel

Коментари

горе